© BFM

Bewoners appartementsgebouw op straat door instortingsgevaar

De bewoners van een appartementsgebouw op de hoek van de Herdersstraat en Handelsstraat zijn zondag in allerijl geëvacueerd, nadat een deel van het keldergewelf van het gebouw was ingestort. De brandweer en de Civiele Bescherming hebben het pand gestut, om verdere instorting te voorkomen.

Joris Van Der AA

Het was Tom Van Humbeeck (36), de bewoner van het appartement vlak boven de kelder, die de instorting ontdekte. “Toen ik in de kelder een kijkje ging nemen, werd het heel snel duidelijk dat er iets aan de hand was, want er kwam een stofwolk naar boven. En in de kelder zag ik dat er een dwarsbalk in twee geplooid op grond lag. En een tweede balk was half ingezakt. Ik ben direct naar het politiekantoor in de Handelsstraat gelopen om hulp in te roepen.”

De politie kwam onmiddellijk ter plaatse en beval de bewoners, enkele alleenstaanden en een gezin van vier, om hun woning te verlaten. “De politie wilde geen enkele risico nemen”, zegt Tom Van Humbeeck. “Men vreesde dat het pand verder zou inzakken of instorten.”

Ook de brandweer, de stadsingenieur, de Civiele Bescherming en nutsbedrijf Eandis kwamen ter plaatse. “De Civiele Bescherming heeft de kelder gestut om verdere instorting tegen te gaan. En Eandis heeft de elektriciteit en het gas laten afsluiten. Dat betekende wel dat het pand voorlopig onbewoonbaar is.”

Waarom het keldergewelf is ingestort, is niet helemaal duidelijk. Vast staat dat het om een vrij oud pand gaat, dat volgens de bewoners slecht werd onderhouden. De eigenaar van het gebouw kwam gisteren ter plaatse en kreeg de volle laag van de geemotioneerde huurders. “Dit neigt naar huisjesmelkerij”, zo kreeg de man voor de voeten geworpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER