Direct naar artikelinhoud
Aardbeving

"Kos in decennia niet zo zwaar getroffen door aardbeving"; voorlopig geen Belgische gewonden

"Kos in decennia niet zo zwaar getroffen door aardbeving"; voorlopig geen Belgische gewonden
Beeld AP

De aardbeving aan de kust bij Kos was de zwaarste schok die het Griekse eiland heeft getroffen in ruim zestig jaar. Dat zegt seismoloog Athanassios Ganas, onderzoeksleider bij het Institute of Geodynamics in Athene. "Dit was de grootste aardschok bij Kos sinds 1953."

Bij de krachtige aardbeving tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Kos zijn afgelopen nacht twee mensen om het leven gekomen. Volgens de politie gaat het om een Turkse en een Zweedse toerist. 

De aardbeving met een kracht van 6.7 op de schaal van Richter had plaats rond 1.30 uur (0.30 uur Belgische tijd). Het epicentrum was in de buurt van de populaire Turkse badplaats Bodrum en het Griekse eiland Kos. Kos werd het zwaarst getroffen. De twee doden vielen in een bar in de stad Kos waar het dak instortte. In de stad was veel uitgaanspubliek op de been. Daarnaast vielen er zeker 120 gewonden, waarvan vijf ernstig, zo meldt burgemeester Giorgos Kyritsis van Kos.

In Bodrum werden zowat 80 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen zwaargewonden. De meeste patiënten raakten gewond door van de gebouwen te springen waarin ze zich bevonden, zo meldt de Turkse nieuwszender NTV. 

Bijzonder zwaar

Volgens Ganas is er in Griekenland dit jaar een bovengemiddelde seismische activiteit. "Normaal hebben we maar een zware aardbeving per jaar." Begin juni werd ook Lesbos al opgeschrikt door een aardschok. 

Maar een dergelijke grote aardbeving is zeldzaam. "In het gebied rondom Kos is relatief veel aardbevingsactiveit, maar dit was de grootste aardschok bij Kos sinds 1953."

Heel wat ongeruste vakantiegangers in de getroffen streek maakten op Twitter melding van de beving. Hotelgasten op Kos mogen voorlopig de hotels niet meer in, en spreken over barsten in pleisterwerk en muren van gebouwen. In Bodrum werd uit voorzorg het ziekenhuis van de stad geëvacueerd. Mobiel bellen is er niet mogelijk omdat het netwerk overbelast is.

Twitter bericht wordt geladen...

Bijzonder zwaar
Beeld REUTERS

Het Europese aardbevingscentrum EMSC meldde dat de aardbeving een kleine vloedgolf veroorzaakte. Gebouwen en straten liepen onder water en op veel plekken viel de stroom uit. Na de beving gingen veel mensen de straat op. Het EMSC waarschuwde mensen via sociale media om lager gelegen gebieden voorlopig te mijden.

De haven van Kos ligt stil door de opgelopen schade. Twee helikopters zijn ingezet om gewonden over te brengen naar het nabijgelegen Griekse eiland Rhodos.

Belgische toeristen

Het Griekse eiland Kos en de Turkse badplaats Bodrum zijn toeristische trekpleisters en populair onder Belgen. Buitenlandse Zaken maar volgt de situatie op. "Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er Belgische gewonden zijn", zegt Didier Vanderhasselt van Buitenlandse Zaken.

Touroperatur TUI is nog bezig met het verzamelen van informatie. Volgens woordvoerder Piet Demeyere is er op Kos nauwelijks schade rond de hotels van TUI en zijn er wellicht geen gewonden onder zijn klanten. 

Later op de dag zal er meer duidelijkheid komen voor reizigers die eventueel vervroegd naar huis willen terugkeren of die niet meer wensen te vertrekken naar hun vakantiebestemming. Een vliegtuig van Tui, dat normaal vanmorgen op Kos geland zou zijn, staat op dit moment nog aan de grond in Zaventem.

Thomas Cook heeft 1.064 vakantiegangers op het Griekse eiland Kos en 405 toeristen in het Griekse Bodrum. De touroperator heeft geen klanten die vroeger willen terugkeren en laat annulaties van of wijzigingen aan toekomstige boekingen niet toe.

De teams van Thomas Cook op Kos en Bodrum hebben hun hotels in de badplaatsen bezocht. Op Kos is er één hotel waar klanten nog niet opnieuw in kunnen: het Continental Palace hotel (76 toeristen). Indien nodig worden zij omgeboekt naar andere hotels.

Twitter bericht wordt geladen...