Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De prijs voor deze hoodie? 3.800 euro.Beeld AFP

Bedrijven worden verplicht om datalekken aan te geven bij een centraal meldpunt. Trump heeft een nieuwe communicatiedirecteur, wat weten we over hem? En ex-superflik Bart Debie waarschuwt: "Bij de Antwerpse politie is de machocultuur terug". Dit moet u weten voor u vanmiddag aan tafel gaat.

1. Regering pakt datalekken aan

Bedrijven worden verplicht om datalekken aan te geven bij een centraal meldpunt. Dat heeft de ministerraad beslist. Ook de Privacycommissie wordt hervormd en krijgt extra bevoegdheden.

Maar het mag best nog wat meer zijn, vindt journalist Maarten Rabaey. "Het beschermen van onze persoonsgegevens door de aanleg van digitale dijken is even belangrijk als het opwerpen van dammen tegen de stijgende zeespiegel of de strijd tegen terreur."

2. Ex-superflik: "Bij de Antwerpse politie is de machocultuur terug"

Hij versloeg de Albanese maffia, werkte voor het Vlaams Blok en werd veroordeeld voor slagen en verwondingen. Nu werkt hij als vrijwilliger bij de ambulance in Borgerhout. Ja, ex-superflik Bart Debie (42) is een ander man geworden. Maar hij ziet het bij de Antwerpse politie weer de verkeerde kant opgaan. "Ik hoop dat het niet uit de hand loopt."

Bart Debie.Beeld Karel Duerinckx

3. Hoopvolle start van begrotingsweekend

De regering hoopt dit weekend te landen met de begroting en een reeks socio-economische hervormingen. Met een compromisvoorstel lijkt Charles Michel (MR) een kleine opening te vinden.

4. Leve de nieuwe ouders! (En dat ziet de wet intussen ook)

Ouders. Ze zijn niet meer wie ze waren. Vaak wonen ze niet meer samen. Een vriend of dé vriend van je papa kan je vader zijn en je kan ook vier ouders hebben. "We zijn ouderschap aan het hertimmeren en daar houden we niet meer mee op."

5. Koen Geens wil volksjury weer deels herinvoeren

Binnen het jaar wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een 'assisen 2.0' installeren: de zogenaamde Criminele Kamers. Verdachten van misdaden waarop minstens 20 jaar cel staat, zullen worden berecht door vier juryleden en drie beroepsrechters.

6. Wat weten we over Trumps nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci?

Donald Trump zorgde gisteren weer voor opschudding door Wall Street-bankier Anthony Scaramucci aan te stellen als nieuwe communicatiedirecteur van het Witte Huis. Als reactie op die aanstelling bood de omstreden Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer gisteren zijn ontslag aan.

Anthony Scaramucci.Beeld Photo News

7. Hoe het podium belangrijker werd dan de dj die erop staat

Het ontwerp van de Main Stage op Tomorrowland wordt elk jaar angstvallig geheimgehouden tot het allerlaatste moment. En het publiek wil dat zo. “Het podium is de hoofdperformer geworden.”

8. Louis Vuitton maakt hype van hoodies

De samenwerking tussen het Franse luxehuis Louis Vuitton en het Amerikaanse skatelabel Supreme wakkert een massahysterie aan. Fans kamperen voor de winkel, shops moeten vroegtijdig sluiten en hoodies worden een dag nadat ze in de rekken liggen voor het vierdubbele doorverkocht.

9. Bij jongeren in Frankrijk: "Overvloed aan liberté verstikt ons"

Of het EU-verhaal ooit een succes wordt, hangt in grote mate af van de jeugd die er woont. We beginnen onze rondreis langs zes Europese steden in Lyon, waar lang niet alle jongeren tevreden zijn met hun nieuwe liberale president Macron.

10. "Ik heb bakken met drek over mij heen gekregen"

Hij is nog altijd zeer diep verontwaardigd. Op het partijbureau van CD&V slaakte Mark Eyskens maandag een noodkreet over het discours van N-VA-boegbeeld Theo Francken. “En ik was niet de enige. Regeren met die partij is moeilijk, ja, het begint te wringen.”

Mark Eyskens.Beeld Eric de Mildt