Standard verzoent zich met scheidsrechters

© BELGA

Competitieleider Standard heeft woensdag een constructief gesprek gehad met de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC). Dat maakten de Rouches bekend op de clubwebsite. De Luikenaars werden vertegenwoordigd door voorzitter Roland Duchâtelet, Pierre Locht en Christian Theus.

dmm

Na het Play-off I-duel van zondag 13 april tussen Racing Genk en Standard (2-2) hadden de Luikenaars op hun website zware kritiek geuit op de arbitrage. Standard had het onder meer over fases die volgens de club ‘scheidsrechterlijke blunders’ waren en eisten ook een gesprek met de CSC. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen had laten weten ‘not amused’ te zijn met de actie vanuit Luik, maar juichte een gesprek wel toe.

‘Standard is aangenaam verrast dat de scheidsrechterscommissie over systematische en gedetailleerde analyses beschikt van de wedstrijden van vorig seizoen. Dat heeft hen toegelaten zeer interessante statistieken te bepalen zoals het gemiddelde van het aantal gefloten fouten en de vergissingen daarbij per soort fout. Daardoor kent men niet enkel het gemiddelde van de vergissingen per match, maar ook de standaard afwijking. Op die basis worden de scheidsrechters beoordeeld’, klinkt het op de clubwebsite.

‘Het zal volstaan hieruit de statistieken per scheidsrechter en per club te trekken om te kunnen besluiten of een scheidsrechter al dan niet meer beoordelingsfouten maakt in het voordeel of nadeel van een bepaalde club, maar vooral of de afwijkink van het gemiddelde ‘statistisch relevant’ is of niet. Met andere woorden: het zal mogelijk worden of het voor- of nadeel bij scheidsrechterlijke vergissingen daadwerkelijk toevallig is, wat we uiteraard hopen, of niet.’

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen