Bas uit ‘CATHéRINE’ redt leven van andere kinderen als orgaandonor

© vtm

De kleine Bas, die dinsdagavond gevolgd werd in de eerste aflevering van het programma ‘CATHéRINE’ en toevallig net dezelfde dag overleed na complicaties bij een harttransplantatie, heeft zelf zijn organen afgestaan om de levens van andere kinderen te redden.

kidr

De elfjarige Bas zakte in november vorig jaar plotseling in op het voetbalveld. Sindsdien verslechterde zijn fysieke toestand, en al snel bleek dat enkel een ander hart hem kon redden. Voor Bas een tijd van leven tussen hoop en vrees. Zijn moeder Ann week niet meer van zijn zijde. Vier weken geleden kwam dan eindelijk het telefoontje vanuit Leuven dat er een hart voor Bas beschikbaar was van een kind dat ongeveer zijn leeftijd had.

Cathérine Moerkerke sprak met de jongen en zijn moeder en volgde hen voor, tijdens en na de operatie. ‘Bas bleef een maand lang op intensieve zorgen. Zijn toestand ging achteruit. Hij zou het niet halen’, kregen de kijkers te horen.

Bas overleed na complicaties, maar besliste om zijn organen te donoren. ‘Basje vroeg aan dr. van Cleemput of hij zelf ook nog donor kon zijn... Zeker, Basje... Zo trots op ons ventje!’, vertelden zijn ouders op zijn Facebook-pagina. Dinsdagavond namen ze afscheid van het lichaam van hun zoon.