Club blijft voetballen zonder scheidsrechter

© dive

Voetbalploeg FC Perk startte in oktober 2015 met een proefproject waarbij alle wedstrijden voor spelertjes tot 9 jaar zonder scheidsrechter worden afgewerkt. Een succes, want de ploeg besloot zopas om ook in de toekomst zonder arbiter te spelen.

DIETER DE BEUS

Het initiatief van Michel Robberechts, die de mosterd haalde in Nederland, deed in eerste instantie heel wat wenkbrauwen fronsen. Onder impuls van de jeugdcoach zou de club wedstrijden tot U9 zonder scheidsrechter laten afwerken. Een unicum in België. De achterliggende gedachte is simpel. “Kinderen willen op die leeftijd gewoon op een bal trappen”, zegt Robberechts. “Het resultaat is ondergeschikt. De kinderen beslissen dus zelf of de bal al dan niet buiten ging, of het een hoekschop is, ... Bij zware overtredingen kunnen de trainers alsnog ingrijpen.”

Vier maanden nadat de club de eerste wedstrijd zonder arbiter afhaspelde, maakte het een eerste keer de balans op. “En die is positief”, aldus Robberechts. “De wedstrijden verlopen uiterst sereen. De kinderen hebben meer plezier en genieten ten volle van de sport. Ook rond het veld merken we een positieve evolutie: zonder scheidsrechter kunnen ouders de man in het zwart ook niet meer viseren. Onze tegenstanders reageren ook positief op ons testproject. Vorige weekend speelden we tegen KOVC Sterrebeek. Hun trainer vond het geweldig om wedstrijden te spelen zonder scheids. Hij ging zijn bevindingen voorleggen aan het clubbestuur. Ik kreeg ook al enkele mails van ploegen uit Vlaanderen die meer informatie vragen, omdat ze zelf ook overwegen jeugdwedstrijden te laten doorgaan zonder scheidsrechter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen