© jhs, wdk, gva

Zuiderpershuis en Let’s go Urban krijgen geen subsidies

Meer dan driehonderd kunstenorganisaties­ in Vlaanderen vroegen vorig jaar een werkingssubsidie aan voor een meerjarig project. Gisteren kregen ze een preadvies, dat voor enkele Antwerpse organisaties negatief luidde.

rebecca van remoortere

Tot gisteren was het bang afwachten voor de Vlaamse kunstenorganisaties­ die een subsidie aanvroegen bij de Vlaamse Overheid. “Gemiddeld vroegen ze voor de periode 2017-2021 144 miljoen euro per jaar. Op dit ogenblik is er voor de ondersteuning van werkingen afgerond 86 miljoen beschikbaar”, weet Gert Van Tittelboom woordvoerder van het Vlaams Departement Cultuur.

De organisaties werden op zakelijk en artistiek vlak beoordeeld. De artistieke beoordeling gebeurde voor het eerst door vijftien commissies waarin telkens zeven veldexperten zetelen.

In beroep

Alle organisaties kunnen de komende tien dagen nog in beroep gaan tegen hun preadvies. De aanvraag wordt dan nogmaals bekeken door een nieuwe commissie en adviseur. In april worden de definitieve, zowel positieve als negatieve, adviezen aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz afgeleverd. De eindbeslissingen over alle dossiers worden midden juni verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER