© gva

Daklozenproject ‘Housing First’ onverdeeld succes

Het daklozenproject Housing First is na een jaar een succes. De daklozen die een woning kregen, zijn gezonder en hebben hun drugsverslaving onder controle. Het Antwerpse project kampte met problemen.

Sacha Van Wiele

Dankzij Housing First kregen 65 daklozen in Vlaanderen een woning. Zij werden intensief begeleid en een jaar later wonen zij nog steeds in die woning. Daarmee scoort het project in België veel beter dan soortgelijke initiatieven in het buitenland, waar na twee jaar nog tachtig procent in de woning woont. Zoveel blijkt uit een evaluatie van Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

Housing First vertrekt van het standpunt dat huisvesting een basisrecht is en onvoorwaardelijk is. Daklozen krijgen dus eerst een woning en pas daarna volgt de begeleiding. Zij moeten bijvoorbeeld niet eerst afgekickt zijn. Zo geeft Housing First daklozen privacy, rust en veiligheid, wat op zich motiverend werkt. De daklozen spannen zich namelijk in om van deze voordelen te kunnen blijven genieten. Na een jaar blijkt dat dit niet alleen theorie is.

In Vlaanderen vonden de daklozen onderdak bij een sociale huisvestingsmaatschappij, 79 procent kwam terecht in een appartement en 21 procent in een studio. Iets meer dan de helft van deze huurders kreeg een huurcontract van negen jaar of van onbepaalde duur. Dit zorgde voor woonstabiliteit en zekerheid.

Kwaliteit van leven

Housing First is meer dan mensen een dak boven het hoofd geven. Het project geeft hen ook intensieve begeleiding. Na een jaar heeft 81 procent van de daklozen nog begeleiding. Bij 19 procent kon dit positief worden stopgezet.

Bijna een kwart van de daklozen heeft na een jaar werk. Bij de start van Housing First was dit slechts 7 procent. Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk ziet ook vooruitgang in de fysieke en mentale gezondheid van de daklozen. Bij 60 procent van de personen met een alcoholverslaving is het drankverbruik gestabiliseerd, bij 40 procent nam de alcoholconsumptie af en 17 procent van de daklozen met een drugsverslaving bouwde het verbruik af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER