Direct naar artikelinhoud
Update

Moeder onthoofde Japanner: 'Ik hoop dat zijn dood iets bijdraagt aan de wereld'

IS heeft de Japanse gijzelaar Kenji Goto onthoofd en daar een video van gepubliceerd. Volgens de Japanse overheid lijken de beelden authentiek. De moeder van Goto gaf vanmorgen een toespraak op de televisie, zo meldt RTL Nieuws. Daar zei de vrouw dat ze hoopt dat Goto's dood iets bijdraagt aan de wereld, hoe klein ook'.

Junko Ishida, moeder van Goto en oma van zijn twee kinderen

'Ik kan geen woorden vinden voor zijn hartverscheurende dood', aldus Goto's moeder Junko Ishida tegen de Japanse pers. 'Ik kan mijn verdriet alleen uiten met tranen.' Volgens Ishida werkte haar zoon, die journalist was, aan een betere wereld. 'Hij hoopte altijd op een wereld zonder oorlog. Hij wilde kinderen redden van armoede en oorlog. Ik beloof hierbij dat ik zijn wens zal voortzetten en ik hoop dat jullie die ook steunen.'

'Nachtmerrie voor Japan'
In de video is te zien hoe een gemaskerde man, inmiddels bekend als Jihadi John, zijn mes op de keel van Goto zet. Daarna is een lichaam te zien, met een hoofd dat erop is gelegd. De beul richt zich direct tot de Japanse premier Shinzo Abe: 'Dankzij jouw roekeloze beslissing om deel te nemen aan een oorlog die niet te winnen is, zal dit mes niet alleen Kenji doden, maar doorgaan en chaos scheppen waar jouw mensen ook worden gevonden. Dus laat de nachtmerrie voor Japan beginnen.'

Japan veroordeelt de onthoofding, zo liet een regeringswoordvoerder weten. Premier Abe voegde daaraan toe dat zijn land zal samenwerken met de internationale gemeenschap om de verantwoordelijken voor de dood van Goto voor het gerecht te brengen.

Gevangenenruil mislukt
De executie betekent dat een gevangenenruil met de Jordaanse regering is mislukt. Die ruil was al onwaarschijnlijker geworden toen bleek dat terreurgroep IS allerminst bereid was om de Jordaanse straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh te laten gaan. In ruil voor de vrijlating van de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi, die in een Jordaanse dodencel zit, moesten zowel de Jordaanse piloot als de Japanse journalist worden vrijgelaten door de terreurgroep.

Jordanië liet desondanks vanochtend weten nog altijd bereid de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi uit te wisselen tegen de piloot die in Syrië wordt vastgehouden. Die bereidheid is er ondanks de onthoofding van de Japanse gijzelaar Kenji Goto. De Jordaanse veiligheidsdiensten controleren voortdurend of de piloot, 'onze zoon en onze held', nog in leven is, aldus een regeringswoordvoerder in Amman.

Geen bewijs van leven
De Jordaanse regering kreeg naar eigen zeggen echter geen enkel bewijs dat al-Kasasbeh nog in leven was, en daarmee verstreek het ultimatum dat door IS was gesteld op donderdagavond. In de video waarin Goto wordt gedood, wordt met geen woord gesproken over het lot van al-Kasasbeh.

De Japanse regering op haar beurt had voor zover bekend geen contact met IS, en onderhandelde samen met Jordanië over de vrijlating van het duo. Goto zat samen met een tweede Japanse gegijzelde vast in de handen van IS. Haruna Yakuwa werd vorige week al onthoofd door IS, claimde de groep in een video. In die video werden de eisen voor de gevangenenruil gesteld.

Kenji Goto op 24 januari.
Een beeld uit een filmpje van Islamitische Staat van 20 januari met de twee Japanners Kenji Goto (L) en Haruna Yukawa (R).
Moeder onthoofde Japanner: 'Ik hoop dat zijn dood iets bijdraagt aan de wereld'
Moeder onthoofde Japanner: 'Ik hoop dat zijn dood iets bijdraagt aan de wereld'