© Belga

JUPILER PRO LEAGUE. Kortrijk derde na uitzege, Westerlo zo goed als zeker van behoud

KV Kortrijk en Westerlo hebben een schitterende zaak gedaan op de 24e speeldag in de Jupiler Pro League. De Kerels wonnen met 0-3 bij Moeskroen-Péruwelz en springen zo over Gent naar de derde plek, Westerlo pakte onderaan het klassement een driepunter tegen Cercle en lijkt nu al zeker van het behoud. Door het gelijkspel tussen Waasland-Beveren en KV Mechelen lijkt de degradatiestrijd nu vooral te gaan tussen de Oost-Vlamingen, Cercle Brugge en Moeskroen-Péruwelz.

Wim Conings

Heel veel bood de eerste helft tussen Moeskroen-Péruwelz en KV Kortrijk niet op Le Canonnier. Op vrije trap van Thomas Matton had Adam Marusic halfweg de eerste helft de bezoekers op voorsprong kunnen brengen, maar hij schoof de bal naast. Moeskroen mocht net voor rust ook van geluk spreken dat ze vooraan bij Kortrijk niet scherp stonden. Na een ware slapstick-situatie, waarin doelman Cros de bal tegen zijn eigen verdedigers aan knalde, slaagden de Kerels er in het geharrewar niet in de bal tegen de touwen te krijgen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Meer geluk had Veekaa in de tweede helft. Teddy Chevalier kon zichzelf nog net op tijd behoeden van een roekeloze omhaal en legde klaarkijkend af op Gertjan De Mets, die haast vanuit stand de bal er van buiten de zestien prachtig injaste: 0-1 voor de bezoekers. Een kwartier voor tijd kon Benoît Poulain bijna de 0-2 inkoppen - hij stond moederziel alleen op een vrije trap - maar Cros had een goede redding in huis. Maar vijf minuten later moest de doelman van Moeskroen zich toch nog eens gewonnen geven. Marusic pakte de bal in de stuit met zijn mindere linker en de bal verdween precies in het verste hoekje. In het slot maakte Tomasevic Moeskroen met een rake kopbal nog helemaal af: 0-3.

Door de zege klimt KV Kortrijk naar de derde plaats. Moeskroen-Péruwelz verliest al voor de zesde match op rij en moet angstig achterom kijken. Het verschil met de voorlaatste bedraagt nu nog maar één puntje.

Beauty van Apau schenkt Westerlo gouden driepunter

In de match tussen Westerlo en Cercle Brugge viel de eerste kans voor de voet van Mbaye Diagne, maar de Balotelli van de Kempen knalde de bal ietwat onbesuisd over. Ook Nils Schouterden (kopbal) en Maxime Annys (schot) dreigden nog voor Westel. Groen-zwart kon daar enkel een strak schot van D'Haene tegenover zetten. Het was wachten op een ingeving van Mitch Apau. De rechtsback van Westerlo schoof op het uur naar binnen en knalde de bal met een heerlijk effect via de onderkant van de dwarsligger tegen de touwen. Werner stond erbij, deed nog wel een wanhopige poging, maar kon er eigenlijk alleen maar naar kijken.

Daarna was het woord aan Cercle, maar de vereniging kon veel te weinig klaarmaken tegen de stevige verdediging van Westerlo. Pas toen de jonge Jinty Caenepeel - een huurling van AA Gent - inviel, kwam er wat animo in het spel van Cercle. De snelle Caenepeel maakte het Westel wèl moeilijk en stelde doelman Van Langendonck nog op de proef, maar verder dan dat zou Cercle niet meer komen. Een belangrijke thuiszege voor Westerlo, dat nu dertig punten heeft en nu al definitief gered lijkt. Cercle Brugge zit in de tegenovergestelde situatie. De Bruggelingen zien Waasland-Beveren tot op één puntje naderen en lijken het samen met Moeskroen-Péruwelz in een driestrijd te moeten gaan uitmaken wie met Lierse Play-Off 3 moet spelen.

Mechelen maakt dubbele achterstand goed in Beveren

Waasland-Beveren blijft met een slecht gevoel achter na het 2-2 gelijkspel tegen KV Mechelen. De Waaslanders gingen de rust in met een dubbele voorsprong, maar gaven de goede uitgangspositie nog helemaal uit handen. Renaud Emond scoorde in de eerste helft twee doelpunten en dikte zijn doelpuntentotaal aan tot tien stuks. Aan de rust stond Waasland-Beveren dan ook geruststellend 2-0 voor tegen KV Mechelen, dat nergens was in de eerste helft.

Na het inbrengen van Veselinovic ging het plots heel wat beter voor de bezoekers uit Mechelen, al hielp de verdediging van Waasland-Beveren ook een handje. Eerst werd Veselinovic vijf minuten in de tweede helft vergeten. De spits kopte ongedekt de aansluitingstreffer binnen. Een kwartier voor tijd deed Mechelen dat kunstje nog eens over, ditmaal kon Seth De Witte de gelijkmaker staalhard binnenknallen, ook ongedekt. Mechelen probeerde nog, maar de 2-3 kwam er niet meer. Door dit gelijkspel nadert Waasland-Beveren wel op Cercle Brugge, maar staat het wel nog steeds voorlaatst. KV Mechelen staat twaalfde.

UItslagen

Vrijdag

Club Brugge - KV Oostende 2-0

Zaterdag

Charleroi - Genk 1-0Moeskroen-Per. - KV Kortrijk 0-3W.-Beveren - KV Mechelen 2-2Westerlo - Cercle Brugge 1-0