© Patrick De Roo

Plaag van brutale handtasdiefstallen in Borgerhout

Borgerhout wordt opnieuw geteisterd door een plaag van handtasdiefstallen, die bovendien vaak gepaard gaan met grof geweld. Gisteren werd in de Helmstraat opnieuw een dame het slachtoffer van een beroving. “We nemen dit zeer ernstig”, reageert de politie.

Dennis Van Damme

Helmstraat, Borgerhout. Een vrouw van 54 verlaat woensdag haar woning en merkt meteen dat ze achtervolgd wordt. Plots geeft haar achtervolger een ruk aan haar handtas. Omdat de kranige dame zich verzet, gaat de overvaller over tot grof geweld: hij geeft haar twee zware vuistslagen in het gezicht en slaagt er zo in om de handtas alsnog buit te maken. De dame blijft gewond achter en moet met de ziekenwagen naar het Stuivenbergziekenhuis worden gebracht. Een van de aangestuurde politieploegen merkt nog een man op die voldoet aan de beschrijving die de verdachte heeft gegeven en neemt hem mee voor verhoor, maar hij mag uiteindelijk beschikken.

Jammer genoeg is deze brutale overval geen alleenstaand feit. Een dag eerder was er nog een dame van 76 gewond geraakt in de Verzoeningstraat, een zijstraat van de Helmstraat, nadat een man haar tegen de grond had getrokken bij een zo goed als identieke handtasdiefstal. Een dame van 84 onderging hetzelfde lot in de Potgieterstraat, ook in dezelfde buurt. En daar stopt het lijstje niet. Naast de omgeving Borgerhout - Antwerpen-Noord is ook Deurne het speelterrein van een of meerdere handtasdieven geworden. Onder meer in de Primeurstraat, de Fredegandusstraat, de Schotensteenweg en de Paulus Beyestraat werden al vrouwen hardhandig beroofd. Bijna altijd met kwetsuren tot gevolg. In enkele dagen tijd gaat het algauw om een tiental feiten.

© Wim Hendrix

De politie gaat er dan ook van uit dat de berovingen gepleegd zijn door een of enkele daders. “We volgen deze problematiek goed op en brengen de verschillende feiten in kaart”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Het klopt dat er in twee omgevingen een opstoot aan feiten is. Onze patrouilles zijn dan ook extra aandachtig. We nemen dit zeer ernstig en willen zo snel mogelijk een halt toeroepen aan dit fenomeen.”

Daling

Dat de handtasdiefstallen een piek kennen in de zomer, heeft mogelijk te maken met het feit dat er meer mensen op straat zijn en dat de handtassen nu makkelijker te grijpen zijn. Maar in het verleden piekte het fenomeen ook al in de winter. Zo bekocht de 87-jarige Augusta Van Reeth in januari 2014 een beroving met haar leven. Er werd toen een verdachte opgepakt, maar die werd niet vervolgd voor de diefstal. De politie zette hard in op het probleem, onder meer met de cel Jeugdcriminaliteit en door dankzij de politiehervorming meer manschappen op de straat te brengen. Dat leidde in 2015 tot een daling met 31 procent en ook in 2016 leek het probleem onder controle. Deze recente opstoot lijkt daar dus verandering in te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER