© EPA

Amerikaanse topzwemmer aangeklaagd voor valse aangifte tijdens Olympische Spelen

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte is donderdag aangeklaagd wegens “valse aangifte van een misdrijf”. Dat meldde de Braziliaanse politie. Lochte kwam tijdens de Olympische Spelen in opspraak door een verzonnen overvalverhaal.

“Het onderzoek werd donderdag afgerond, de Amerikaanse olympische zwemmer Ryan Lochte wordt aangeklaagd wegens valse aangifte van een misdrijf”, aldus de politie van de staat Rio de Janeiro in een persbericht. De Braziliaanse politie gaf afgelopen week al aan dat de FBI de zaak volgt. Indien Lochte een misdrijf ten laste wordt gelegd, kan hij door een Amerikaanse rechter ondervraagd worden via een Braziliaanse rogatoire commissie, zo klonk het.

Volgens Clemente Braune, politiecommissaris in Rio, zal Lochte opgeroepen worden om een getuigenverklaring af te leggen in Brazilië. Indien schuldig bevonden, riskeert de meervoudige olympische medaillewinnaar - al dan niet bij verstek - een gevangenisstraf van één tot zes maanden, aldus Braune op de website G1.

Lochte en zijn teamgenoten Gunnar Bentz, Jack Conger en Jimmy Feigen verzonnen tijdens de Spelen een overval na een incident bij een benzinestation in Rio. Ze claimden dat mannen die zich hadden voorgedaan als agenten hen hadden overvallen. Ze legden echter tegenstrijdige verklaringen af, zodat het Braziliaanse gerecht ernstige twijfels had bij hun verhaal.

Uiteindelijk bleek dat de vier gestopt waren bij een tankstation om naar het toilet te gaan en zich daar aan een daad van vandalisme schuldig maakten. Er volgde een discussie tussen de zwemmers en twee bewakingsagenten, die hun wapens toonden. Ze vroegen de atleten om geld. Zodra de bewakingsagenten het geld hadden ontvangen, mochten ze vertrekken. Lochte, in Rio goed voor goud op de 4x200 meter vrije slag, bood intussen al zijn verontschuldigingen aan voor de valse verklaringen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer