© REUTERS

5.500 jobs gaan verloren bij AB Inbev

AB InBev verwacht een mogelijke jobafbouw van drie procent van de totale werkgelegenheid na de fusie met SABMiller. Dat staat in documenten die zijn vrijgegeven over de fusie. Volgens Bloomberg zouden mogelijk tot 5.500 jobs getroffen worden door de jobreductie.

Nog volgens de fusiedocumenten zal de jobafbouw geleidelijk gebeuren, verspreid over een periode van drie jaar na afronding van de fusie. De omvang van de afbouw voor de verschillende locaties is nog niet duidelijk, aldus de brouwer.

Volgens Bloomberg gaat het om 5.500 banen. Het persbureau baseert zich daarvoor op anonieme bronnen dicht bij het dossier.

“Geen verrassing”

De vakbonden reageren alvast niet verrast. “Het is het eerste wat ik ervan hoor, maar het is wat we op termijn vrezen”, zegt Kris Croonenborghs van ABVV Horval. “Deze overname gaat heel veel geld kosten. Men gaat kosten zoeken om te snijden en te herstructureren”. Dat er weinig overlap is met SABMiller in België, ziet de vakbondsman niet meteen als een argument om weinig impact in ons land te verwachten. “Men gaat globaal kosten gaan zoeken en besparen”.

De vakbondsman heeft wel nog niets concreets gehoord over concrete plannen om te snoeien in het banenbestand. “Wat de arbeiders betreft, is men zelfs bezig met uitbreiding. Er zijn investeringen bezig in Leuven, Hoegaarden en Jupille”. Croonenborghs verwacht de jobreductie dan ook “op termijn”. Van het cijfer van drie procent of 5.500 banen schrikt hij evenmin.

Eerder kondigde AB InBev al aan dat het hoofdkantoor van de fusiegroep Leuven wordt, en het ‘global functional management office’ in New York komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER