Tsjechische pianist Ivan Moravec overleden

De Tsjechische pianist Ivan Moravec is maandag op 84-jarige leeftijd in Praag overleden. Dat is meegedeeld door de muziekhogeschool van Praag, waaraan hij doceerde. Critici noemden de klaviervirtuoos de ‘dichter onder de pianisten’.

Hij drong zich niet op naar de voorgrond, maar schitterde door zijn gepolijste toetsaanslag, zo werd gezegd over de in Praag geboren muzikant.

Tot zijn repertoire behoorde werk van Mozart, Beethoven, Chopin en Debussy. Zijn veelzijdige benadering van Chopins Nocturnes uit 1965 wordt beschouwd als een mijlpaal. Een kort fragment uit een Mozart-opname van de Tsjech werd gebruikt in de Hollywoodproductie ‘Amadeus’.

Legendarisch was het perfectionisme van Moravec, wat betreft de klank van de vleugelpiano. Hij zou op zijn concertreizen steeds een kleine tas bijgehad hebben met gereedschap om zijn vleugel te stemmen. Hij kreeg heel wat onderscheidingen, daaronder ook nominaties voor Grammy’s, de Tsjechische onderscheiding van verdienste en de Cannes Classical Award.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen