Dit kan je doen om dementie te voorkomen

© shutterstock

In een derde van de gevallen kan dementie voorkomen worden door te letten op je bloeddruk en niet te roken. Ook het niveau van opleiding speelt een rol, zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, waarvan de resultaten dinsdag op een congres over Alzheimer in Washington worden voorgesteld.

tib

De onderzoekers gebruikten gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een groot bevolkingsonderzoek over 25 jaar van bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder. Uit de resultaten blijkt dat roken en diabetes zijn een belangrijke oorzaak zijn van dementie, maar ook een hoge bloeddruk speelt een grote rol in zestien procent van alle dementiegevallen. Een hoge bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door te veel zout eten en te weinig beweging. Wie gezonder leeft, heeft dus minder kans om dement te worden. Volgens de onderzoekers had een derde van de patiënten de ziekte niet gekregen als ze bewuster hadden geleefd en hun bloeddruk in de gaten hadden gehouden.

Ook je opleiding maakt een verschil uit: mensen die laag opgeleid zijn, hebben een grotere kans om later dementie te krijgen. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekte heeft op het functioneren van de hersenen. 'Als je op jonge leeftijd een hoge opleiding volgt, vormen je hersenen een reserve die je later beschermt tegen de ziekte', aldus de onderzoekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer