© pn

1 / 3
thumbnail: null

Standard ondanks gelijkspel tegen Ajax uitgeschakeld in Europa League

Het Europese avontuur van Standard is voorbij. Op de zesde en laatste speeldag in de groepsfase van de Europa League speelde het in eigen huis nochtans gelijk tegen Ajax. De Nederlanders waren al geplaatst en traden met een B-elftal aan maar kwamen op Sclessin voor rust 0-1 voor. Vooral na rust werd het een uiterst genietbare wedstrijd met een strijdend Standard en invaller Raman bracht in de het slot de stand in evenwicht. Aangezien Celta de Vigo won in Panathinaikos, bleek die 1-1 niet voldoende. De wedstrijd lag ook even stil toen Nederlandse fans vuurwerk op het veld gooiden.

vml

Standard streed in Groep G met Celta de Vigo om het tweede ticket voor de 16e finales. De Rouches moesten beter doen dan de Spanjaarden in Panathinaikos. Winnen was dus de boodschap. Coach Jankovic stuurde Mbenza en Goreux de wei in tegen Ajax, dat zoals verwacht verschillende spelers rust gunde. De Amsterdammers, al zeker van de groepszege, traden aan met een veredeld B-elftal. Zo zaten Onana, talent Dolberg en Ziyech op de bank. Aanvoerder Klaassen keerde terug uit schorsing.

Vuurwerk

De wedstrijd was amper op gang gefloten toen het eerste incident plaats vond. Uit het bezoekende vak werden enkele vuurpijlen en bommetjes op het veld gegooid. Aanvoerder Klaassen maande zijn fans tot kalmte aan, maar tevergeefs want er belandde ook een bommetje in het Standardvak. De Ajax-fans namen zo wraak voor de heenmatch. De scheidsrechter legde de partij enkele minuten stil maar toen de rook om de hoofden was verdwenen, kon er toch gevoetbald worden.

De eerste kans waren voor de Rouches, tweemaal via Dompé: eerst dook hij de zestien in maar de hand van Boer hield hem van de 1-0, even later knalde hij in het zijnet. Gaandeweg nam Ajax het initiatief echter over en toonde het hun technisch vernuft. Fiore moest op de lijn eerst nog redding brengen, enkele minuten later werd het steriele overwicht van Ajax toch beloond door een streep van El Ghazi die wel makkelijk voorbij Fiore mocht gaan: 0-1.

Veel grote kansen waren er daarna niet meer voor rust, wel enkele schoten uit de tweede lijn langs beide kanten. De Rouches verloren zich vooral in discussies met de ref.

Raman

Ook in de tweede helft was het eerste gevaar voor de thuisploeg: een harde en lage voorzet van Mbenza kwam centraal voor doel waar Sà de bal net niet in doel kon glijden en Dompé pegelde de rebound hoog over en naast. Maar het was opletten voor elke tegenstoot van de bezoekers: Nouri schakelde Scholz uit maar mikte slechts centimeters naast de paal.

Jankovic bracht na tien minuten spelen Raman en Elderson en die zorgden meteen voor een nieuwe schwung in het elftal. Een voorzet van Goreux naar de tweede paal werd door Sà voor doel egkopt naar de inlopende Mbenza maar Boer stak er nog net een vingertop tussen en verijdelde zo de gelijkmaker. De wedstrijd brak nu helemaal open en aan de overkant prikte Cassierra het leer ook al nipt naast Hubert en de paal buiten...

Ondertussen stond Celta de Vigo in Griekenland al 0-2 voor, waardoor Standard al drie keer moest scoren in het slotkwartier. De fut zat er echter wat uit en het tempo zakte weg. Raman maakte het nog even spannend door in de 84e minuut de voorzet van Goreux binnen te koppen (!) aan de eerste paal.

Verder kwam Standard echter niet meer, ondanks een verwoed slotoffensief en een grote kans in de laatste seconde...

In groep G eindigt Standard zo op de derde plaats en pakt Celta de Vigo het tweede ticket voor de 16e finales, Ajax was al zeker van de groepswinst. De Spanjaarden wonnen met 0-2 bij Panathinaikos dankzij doelpunten van Guidetti (4’) en Orellana (76’) en tellen zo twee punten meer dan Standard.