Direct naar artikelinhoud

Jans Muskee, The Hitman's Bodyguard en Aquarius

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Marcel and Eve. Jans Muskee.

1. Beeldende kunst: Jans Muskee: Absoluut Misschien

Drents Museum, Assen, t/m 7/1.

In grote oliepasteltekeningen beeldt Jans Muskee ongemakkelijke relaties uit tussen mannen en vrouwen. Aangekleed en uitgekleed lopen ze op een surrealistische manier door elkaar. Muskee is meester van ongepast naakt en alle ongemakkelijke gevoelens die daarbij horen.

Joost Pollman

Jans Muskee: Absoluut Misschien

2. Film: The Hitman's Bodyguard

Regie Patrick Hughes

Amsterdam staat er geweldig op in deze actiekomedie. De scènes op de grachten doen denken aan de beste actiefilms uit de jaren tachtig en negentig. Al het goede dat de lekker scherp aangesneden film te bieden heeft - veredelde slapstick, oldschoolactie, losjes gespeelde buddy-filmscènes - zit in de de twee hoofdpersonages, die gespeeld worden door Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson.

Berand Jan Bockting

The Hitman's Bodyguard

3. Film: Aquarius

Regie Kleber Mendonça Filho

Kleber Mendonça Filho toont in Aquarius opnieuw een bijzondere interesse in de manier waarop onze leefomgeving bepaalt wie we zijn. Hij neemt de middenklasse onder de loep en laat subtiel zien waar de barsten zitten in de Braziliaanse maatschappij. Het sociaal commentaar zit verstopt in een intens familiedrama, dat soms trekken van een soap krijgt, maar nooit voorspelbaar is.

Pauline Kleijer

Aquarius

4. Film: Through the Wall

Regie Rama Burshtein

Rama Burshtein richt zich op haar eigen, ultraorthodox joodse milieu. Through the Wall draait om de net bekeerde Michal die op zoek is naar de juiste verlovingskandidaat. De frictie die de film blootlegt: hoe orthodoxe tradities en een rostvast vertrouwen in God zich laten rijmen met een autonoom, hedendaags vrouwenleven.

Kevin Toma

Through the Wall