© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Actievoerders protesteren tegen vermarkting van daklozenopvang

Op de Grote Markt in Antwerpen hebben tientallen militanten van verschillende middenveldorganisaties maandagavond voor aanvang van de gemeenteraadszitting actie gevoerd tegen wat ze “de vermarkting van sociale voorzieningen” noemen. De initiatiefnemers, verenigd in het Sociaal Werk Actienetwerk (SWAN), klagen onder meer aan dat Antwerpen organisaties of bedrijven met winstoogmerk toelaat om mee te dingen naar het verzorgen van sociale voorzieningen. Ook Oxfam voerde maandagavond actie bij het stadhuis, maar dan om aandacht te vragen voor eerlijke suikerhandel.

Het Sociaal Werk Actienetwerk (SWAN) betreurt naar eigen zeggen ook dat de aanbestedingen in kwestie, bijvoorbeeld voor het inloophuis voor dak- en thuislozen De Vaart, geen specifieke voorwaarden bevatten rond kwalificaties of ervaring van het personeel of rond het benodigde personeelsaantal. “We vrezen dat dit een afkalving van de tewerkstelling in de non-profitsector tot gevolg zal hebben, dat belastinggeld zal gaan dienen voor de winst van private organisaties en dat de werknemers daarvan niet zullen kunnen rekenen op de arbeidsvoorwaarden die in de non-profitsector in het verleden zijn ingevoerd”, geeft Werner Van Mierlo, secretaris bij vakbond LBC-NVK aan. De actievoerders hopen op een gesprek met OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).

De Antwerpse Oxfam-Wereldwinkels sloten maandag dan weer een actiemaand rond “het ongelijke Europese speelveld voor kleine suikerproducenten uit het Zuiden” af. “We vragen aan Antwerpse verkozenen om binnen hun partij op tafel te kloppen, in aanloop naar 2017, wanneer het suikerhandeldossier weer door Europa zal besproken worden”, zegt Muriel Steenackers van Oxfam.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER