© LDN

Mechelaar brengt longfibrose-patiënten samen op Familiedag

“Vooral blijven genieten van het leven”. Dat is de boodschap die zo’n vijfenveertig longfibrose patiënten zondag meekregen tijdens een eerste Familiedag in Mechelen. Initiatiefnemer is Mechelaar Ernest Van Craen (62), zelf IPF-patiënt.

Leo De Nijn

Zo’n honderd mensen, waarvan de partner een longfibrose heeft, namen zondag deel aan de familiedag. Longfibrose is een vorming van littekenweefsels in de longen, ter hoogte van de longblaasjes.

“Het is een uiterst zeldzame, dodelijke aandoening, waarbij de longinhoud steeds kleiner wordt. Deze achteruitgang is niet te stoppen. Patiënten moeten uiteindelijk aan de zuurstof. Zo’n zestig procent van de mensen is er, na de vaststelling, binnen de drie jaar niet meer. De ziekte is in opmars en neemt helaas toe door de luchtvervuiling die de ziekte uitlokt”, zegt professor Wim Wuyts van het UZ Gasthuisberg.

De deelnemers kregen een ontbijt in basisschool De Spreeuwen, waarna ze konden deelnemen aan een bezoek aan het Speelgoedmuseum, een stadswandeling, een lunch en een boottocht. Een deel van de patiënten kon door een geringe longcapaciteit geen stadswandeling maken.

© LDN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER