zaterdag 19 augustus 2017 - Sint-Truiden
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Noch directeur Luc Bels noch CEO Marijke Vanderstukken slaagden erin de negatieve spiraal te keren. Jozef Croughs

Aandeelhouders van Veiling Haspengouw staan in de kou

“Aandelen van niet-actieve leden worden niet uitbetaald”

SINT-TRUIDEN

Dinsdag gaat definitief het licht uit voor Veiling Haspengouw (VH). De vennootschap gaat over tot ontbinding. Voor heel wat fruittelers een bittere pil om te slikken, zeker voor aandeelhouders-coöperanten die het zinkende schip vroegtijdig verlieten of zich na de overname niet aansloten met de Belgische Fruitveiling (BFV) of BelOrtha. Zij verliezen hun zelf opgebouwde spaarpot. Voor sommige telers loopt dit op tot verschillende duizenden euro’s. “Maar wie geen actief lid meer is, kan ook geen aanspraak meer maken op de uitbetaling van aandelen”, zegt CEO Marijke Vanderstukken.

Jozef CROUGHS

Wat ooit een toonaangevend bedrijf was en de bakermat van de Zuid-Limburgse fruittelers, doet de boeken toe. 75 jaar fruitgeschiedenis gaat zo verloren. Voor een aantal telers wordt het een wrang gevoel om te verwerken, want zij verliezen hun spaargeld dat jarenlang werd opgebouwd met een percentage dat werd inhouden bij elke levering van fruit aan de veiling, en werd omgezet in aandelen. Bij Veiling Haspengouw was de uitbetalingstermijn op maximum tien jaar vastgesteld na de aanvraag.

Teler Wim Martens uit Ordingen stapte vijf jaar geleden uit de coöperatie. “Normaal kom je dan op een lijst met aanvraag voor uitbetalingen. In een normale situatie werd het uitbetaald na vijf jaar. Wij zouden nu aan de beurt komen, maar worden in snelheid gepakt door het plotse einde van VH. Er werd ons verteld dat er nog een tegoed van GMO-gelden (Europese subsidies, nvdr.) was die voor ons bestemd waren. Maar daar blijkt nu niets meer van te kloppen. Ik en mijn neef Koen zien zo 22.800 en 17.000 euro aan onze neus voorbijgaan.” Ook Stefan Groven uit Alken, die zijn zaak stopzette wegens pensionering en geen opvolging had, zit met een zware kater. “Ik dacht dat ik een appeltje voor de dorst voor mijn pensioen had bijeengespaard, maar dat lijkt nu op een luchtbel uit te draaien. Het gaat om verschillende duizenden euro’s”, zucht Stefan. Hij ergert zich vooral aan het feit dat men contactueel verbonden was aan de veiling en nergens anders terechtkon. Wie toch opstapte werd met een fikse schadeclaim opgezadeld. “Ik ben benieuwd wie nu voor het verlies gaat opdraaien”, besluit Groven.

Puzzelstukken

Volgens CEO Marijke Vanderstukken is het niet ongewoon dat een actieve producent de rechten op de aandelen verliest als die uit een organisatie stapt. “Ik heb met de beschikbare middelen geprobeerd om iedereen zo veel mogelijk te betalen. Dat er voor alle puzzelstukken geen oplossing is betreur ik ook, maar het is de enige oplossing. Wij hebben indirect naar een oplossing van de aandeelhouders gezocht als ze de overstap naar de BFV of BelOrtha maakte, waar ze de kapitaalsgarantie kregen. Maar er waren er die vrij wilden zijn”, zegt Vanderstukken.

Het is niet ongewoon dat een actieve producent de rechten op de aandelen verliest als die uit een organisatie stapt Marijke VANDERSTUKKEN CEO Veiling Haspengouw

Zij geeft ook aan dat het onbegonnen werk was om de achtergelaten puinhoop door de vorige beheerders tot een goed eind te brengen. “Ik heb alles gedaan om te slagen, iets wat voor een groot stuk gelukt is. Maar alles wat jarenlang fout gelopen is, krijg ik niet opgelost. Indirect komt het erop neer dat wie geen actief lid meer is ook geen vergoedingen van zijn aandelen zal uitbetaald krijgen, tenzij de buitengewone algemene vergadering er anders over beslist”, aldus CEO Vanderstukken.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws