Politieke crisis in Franstalig België duurt voort: Onkelinx voert druk op CDH-voorzitter Lutgen op

© Photo News

Indien het CDH er niet in slaagt in Brussel een meerderheid op de been te brengen zonder Franstalige socialisten, dan zal Laurette Onkelinx, de voorzitster van de Brusselse PS-federatie, op korte termijn een vergadering met de vier andere coalitiepartners beleggen. Dat heeft Onkelinx zondag aangekondigd op de RTBF.

De Brusselse meerderheid bestaat momenteel uit PS, CDH, DéFI, Open Vld, CD&V en SP.A. “Ik wacht om te kijken of het CDH op korte termijn slaagt in zijn poging. Zoniet, zullen we met de vier andere regeringspartijen bekijken hoe we met de situatie kunnen omgaan”, verklaarde Onkelinx. Het is voor haar van belang dat er snel klaarheid komt. “Het ideale zou zijn dat iedereen op vakantie kan gaan en weet wat er met de instelling te gebeuren staat”.

Zaterdag had CDH-voorzitter Benoît Lutgen een ontmoeting met zijn DéFI-collega Olivier Maingain. De dagen voordien zag hij de voorzitters van MR en Ecolo. De politieke knoop is nog lang niet ontward. Een meerderheid zonder de PS in Brussel lijkt deze legislatuur veraf, zo niet zelfs denkbeeldig.

“We staan erg ver van een onderhandeling”, legde Maingain zaterdag uit na het onderhoud. Hij herhaalde daarbij zijn eis dat PS, MR en CDH schoon schip houden in eigen rangen.

De partij kan de démarche van Lutgen maar matig appreciëren. Minister Didier Gosuin benadrukt het belang dat men in de politiek zijn engamenten nakomt. “Indien het cdH klaarheid wil scheppen, dan nemen haar ministers ontslag en dan is de vorming van een nieuwe regering noodzakelijk”, verklaarde Gosuin zondag op RTL-TVi. De Brusselse regering beschikt vandaag over haar volle bevoegdheden en vervroegde verkiezingen zijn niet mogelijk in de gewesten en gemeenschappen.

In Wallonië is een meerderheid van MR en cdH mogelijk, al heeft die maar een stem op overschot. Maar vandaag is op het Waalse niveau enkel sprake van een “dialoog” tussen beide partijen en nog geen onderhandeling. In de Franse gemeenschap heeft het duo de steun van een derde partij nodig, in de praktijk dus van DéFI of Ecolo. De groenen legden een waslijst voorwaarden rond politieke vernieuwing op tafel om te willen onderhandelen. Die zullen ze aan de andere partijen voorleggen. “Er is een stemming nodig in het parlement”, waarschuwde kopstuk Jean-Marc Nollet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen