IS claimt bloedbad, Egypte antwoordt met luchtaanvallen

© AFP

De jihadistische groep IS heeft via zijn propaganda-agentschap Amaq de bloedige aanslag opgeëist die vrijdag in Egypte tegen koptische christenen werd uitgevoerd. Gevechtstoestellen van het Egyptische leger hebben als vergelding zaterdag verschillende kampen van terroristen vernietigd in Libië. Dat heeft het leger meegedeeld.

tbo

'De gerichte bombardementen in Libië hebben geleid tot de totale vernietiging van de doelwitten, onder meer opleidingscentra van terroristen die vrijdag betrokken waren bij de aanval', zo luidt het.

Eerder had de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Choukri aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson laten weten dat de daders van de aanval opgeleid waren in Libië.

De aanslag zelf vond vrijdag plaats, toen twee bussen onder vuur genomen werden door gemaskerde mannen in drie pick-ups. Ze waren op weg naar een klooster in de provincie Minya, ruim 200 kilometer ten zuiden van Caïro. Bij de aanval vielen 29 doden, 25 raakten gewond. Daaronder was ‘een groot aantal’ kinderen, liet het ministerie van Gezondheid weten.

De daders sloegen na het bloedbad op de vlucht. Vrijdagavond liet president Abdel Fattah al-Sissi ook al weten dat het Egyptische leger "jihadistische" doelwitten had aangevallen als antwoord op de aanval op de bus. Hij wilde toen geen details geven over de locaties maar volgens de staatstelevisie ging het toen ook om Libië.

De Egyptische tak van IS voert sinds maanden een campagne tegen de koptische minderheid. IS eiste eerder de zelfmoordaanslagen op koptische kerken op waarbij in april 45 mensen werden gedood in Caïro.