Clinton en Sanders kibbelen over Obama

© EPA

De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben in een strijdlustig debat naar de stem van de Amerikaanse minderheden gelonkt. Daarbij kibbelden ze ook over president Obama, die extreem populair is bij minderheden.

jvt

De race naar het Witte Huis verplaatst zich binnenkort naar Nevada en South Carolina, twee staten waar veel latino’s en zwarten wonen. Clinton is zeer populair bij die minderheden, en zal volgens de verwachtingen goed scoren in die twee staten. Uit een recente peiling krijgt ze 74 procent van de ‘zwarte stemmen’ achter haar naam in South Carolina, tegen 17 procent voor Sanders.

Clinton veroordeelde tijdens het debat ‘systemisch racisme’ dat heerst in veel Amerikaanse politiediensten. Ze wees ook op de discriminatie tegen de minderheden en immigranten op het vlak van werk, huisvesting, onderwijs en justitie.

Sanders haalde dan weer aan dat een zwarte baby één kans op vier heeft om in de gevangenis te belanden tijdens zijn leven. ‘Dat is ongelooflijk. We moeten ons failliet strafrechtelijk systeem radicaal hervormen’, zei hij.

Obama

Clinton wierp zich ook op als de beschermer van de verwezenlijkingen van president Barack Obama, terwijl ze de kritiek van Sanders op de president scherp veroordeelde. ‘De kritiek die ik van senator Sanders hoor verwacht ik van Republikeinen.’

‘Dat is een slag onder de gordel’, reageerde Sanders. Hij zei dat hij in de Senaat een bondgenoot van Obama was, hoewel hij het niet altijd met hem eens was. ‘Hebben senatoren het recht om het niet eens te zijn met de president?’

Tijdens het debat benadrukte Clinton verschillende keren haar banden met Obama, die heel populair is bij minderheden.

‘Onrealistische beloftes’

Clinton stelde, twee dagen na haar zware nederlaag bij de voorverkiezing in New Hampshire ook de ‘onrealistische beloftes’ van haar tegenstander aan de kaak. Clinton veroordeelde de buitensporige kost van het voorstel van Sanders om een universele en publieke ziekteverzekering in te voeren.

Daarop volgde een gespannen discussie. ‘Ik heb heel mijn leven gevochten om van gezondheid een recht te maken voor iedereen’, zei Sanders. ‘Alle linkse economisten zeggen dat de rekening niet klopt’, antwoordde Clinton.

Clinton blijft volhouden dat ze de linkse voorstellen van Sanders niet afkeurt, maar dat enkel zij een gedetailleerd plan heeft dat meteen in werking kan treden in januari 2017, wanneer de nieuwe president de ambt opneemt. Volgens haar zouden de voorstellen van Sanders de federale uitgaven met 40 procent doen stijgen.

Churchill en Mandela

Op de vraag welke buitenlandse leider ze bewonderen, antwoordde Bernie Sanders dat hij opkijkt naar Winston Churchill. Voor Clinton is Nelson Mandela een voorbeeld.

De Democratische voorverkiezingen in Nevada en South Carolina vinden plaats op 20 en 27 februari.