"In slechtste geval eigen nieuwkomersverklaring"

"Mocht het niet lukken een samenwerkingsovereenkomst tussen de deelstaten te sluiten over de nieuwkomersverklaring, zal ik niet nalaten zelf initiatief te nemen." Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) gezegd in het Vlaams parlement.

De federale regering wil graag een nieuwkomersverklaring invoeren, die burgers van buiten de Europese Unie moeten ondertekenen als ze zich langer dan drie maanden in ons land vestigen. Daarin moeten ze aangeven de Europese rechten, plichten, waarden en vrijheden te respecteren.

Als iemand weigert het document te ondertekenen, zal daar rekening mee worden gehouden bij de latere asielaanvraag of aanvraag van de Belgische nationaliteit.

"Nog geen indicaties dat Franse gemeenschap zou dwarsliggen"

De Raad van State wees er echter op dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich met het initiatief op het terrein van de deelstaten begeeft. Er zal dus een overeenkomst moeten worden gevonden op het Overlegcomité, waar ook de PS als trekker van de Franse gemeenschap mee aan tafel schuift. PS-voorzitter Elio Di Rupo zou eraan denken de kwestie te bespreken in het kader van de herziening van de Grondwet.

"We zijn een federaal land, dus ik geef er de voorkeur aan een samenwerkingsovereenkomst te sluiten", zei Liesbeth Homans. "We hebben vooralsnog ook geen indicaties dat de Franse gemeenschap dwars zou liggen. Als het echter niet lukt om samen te werken, zullen we niet nalaten onze eigen bevoegdheden uit te oefenen, om zo te bereiken wat wij en collega Francken willen bereiken. In het slechtste geval zullen er verschillende nieuwkomersverklaringen van verschillende gemeenschappen zijn."

Meest gelezen