© Belga

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

REACTIES. Zelfs Marc Wilmots spreekt al over de EK-finale

Dat heet dan in stijl richting de kwartfinales trekken. 0-4 tegen de Hongaren na een knalprestatie waar nog lang over gesproken zal worden: de Rode Duivels zijn meer dan ooit een outsider op dit EK. "Een finale tegen Duitsland? Dat zou een goede match zijn", zei bondscoach Marc Wilmots na afloop.

lgo, vtvn

"Ik denk dat Eden Hazard zo goed was omdat hij graag in Lille wilde spelen. Dat is bij hem thuis", begon Wilmots al lachend. "Ik denk dat we makkelijk het hele stadion in Lille kunnen vullen met Belgische fans. Ik heb tegen Hazard gezegd dat ik wilde dat hij scoorde. Hij moest naar binnen komen en trappen, want dat doet hij te weinig. Ik zei hem ook dat een kapitein niet altijd met zijn mond, maar soms ook met zijn voeten moet spreken. Dat heeft hij vandaag gedaan."

"We spelen 4-2-3-1, met vier aanvallers bijna, met twee hardwerkende DM's. Dat was toch een andere animatie", ging Wilmots verder. Ik moet De Bruyne bedanken. Hij bleef elke keer ook achter zijn mannetje aanlopen. Een finale België-Duitsland? Ik heb de Duitse ploeg gezien, zij spelen een beetje zoals wij. Dat zou een goede match zijn. De kritiek? Er zijn altijd mensen die kritiek willen geven, die niks positiefs zien de afgelopen vier jaar. De kritiek interesseert ons niet. Wij antwoorden wel op het veld.

"Ik ben heel tevreden over ons systeem op dit moment. Tegenstander moet voortdurend rekening houden met onze counter. Organisatie is bijna perfect met twee nummers zes en daarvoor vier spelers die kunnen scoren en De Bruyne tussen de lijnen. Het was onmogelijk Hazard de bal af te pakken. Als we het moeilijk hebben, kunnen we aan hem de bal geven en houdt hij die wel bij. Maar zo hebben we nog spelers. De Bruyne bijvoorbeeld, al speelt die in een andere stijl."

De bondscoach zag echter ook enkele zaken waar hij niet tevreden over was. "Er zijn altijd negatieve punten. Het kan toch niet dat het bij de rust nog maar 1-0 staat? Toen had het al 3-0 moeten zijn", aldus Wilmots. "We moeten onze kansen beter afmaken. Normaal gezien krijg je in een grote match niet zoveel kansen. Als we snel spelen, hoeven we niet in duel te gaan. "Die gele kaarten? Ik had gevraagd om ons niet in te houden. We waren immers nog nergens. Vermaelen is geschorst . Daar zullen we wel een oplossing voor vinden."

In de lwartfinale wacht op 1 juli Wales. "Ik heb veel respect voor hen. Ze spelen heel compact en hebben paar grote namen zoals Bale, Ramsey, Allen... Morgen is het training. De 4-0 ligt nu achter ons. We gaan nu drie uur de bus op en vergeten deze match."

Hazard: "Ik heb er heel veel zin in"

Man van de Match Eden Hazard mag op een puntgave prestatie van zichzelf en de Rode Duivels in de achtste finales op het EK tegen Hongarije terugblikken. De Duivels haalden het in Toulouse met sprekende 0-4 cijfers, een weergaloze Hazard was goed voor de assist bij de 0-2 en maakte daarna zelf de 0-3. Na de partij werd hij dan ook verdiend - en voor de tweede keer al dit EK - tot Man van de Match verkozen.

"Ja", antwoordde Hazard erg kort en duidelijk op de eerste vraag of dit zijn beste interland bij de Rode Duivels was. "Of we als ploeg nog beter kunnen? Dat wordt moeilijk, het was echt goed. We scoren snel en maken de wedstrijd zo makkelijk, na de pauze hebben we het afgemaakt. Alles was vanavond bijna perfect. De goals, de kansen, de clean sheet voor Courtois... Het was een geweldige avond", aldus Hazard, die in de kwartfinales op Wales botst. "Een moeilijk te bespelen ploeg. Het is een compact blok met een uitstekende speler voorin", doelde de nummer tien op Gareth Bale.

Hazard en ploegmaats mogen vrijdag in de kwartfinales aan de bak in Lille, een stad die de kapitein erg goed kent. Hij maakte er immers jarenlang het mooie weer bij LOSC. "Zelf speelde ik nooit in het (nieuwe) Stade Pierre Mauroy, maar het doet deugd om opnieuw in Lille in actie te mogen komen. Ik heb er heel veel zin in, er zullen ook veel Belgische supporters zijn en wij gaan er opnieuw het beste van proberen te maken."

Courtois: “Hopelijk gaan we pas binnen twee weken naar huis”

Een referentiematch was het, de achtste finale tegen Hongarije. Gevolg: een lekkere 0-4 voor onze Rode Duivels die zich mogen opmaken voor een kwartfinale tegen Wales. Thibaut Courtois hield een goed gevoel over aan de demonstratie. “Dit was een geweldige match, echt fantastisch. Die vier is natuurlijk fijn, maar ook het feit dat we de nul hielden. Toen we tot 0-3 uitliepen, wilde ik gewoon mijn netten schoon blijven halen. Gewoon, omdat je daar toch een beter gevoel aan overhoudt.” En omdat een tegentreffer voor paniek gezorgd kon hebben, bekende Courtois. “Als Hongarije nog een keertje zou scoren, spelen we nog een kwartier met heel wat spanning op het lijf. Dan is een clean sheet veel leuker”.

Op de vraag waarom net vandaag alles in zijn plooi viel bij de Belgen, had de doelman een correct antwoord klaar. “Iedereen voelde zich goed, maar Hongarije heeft ook heel open gespeeld. Wij scoorden snel waardoor ze nog meer ruimte moesten prijsgeven. Die hebben we perfect benut. Het had zelfs aan de rust al 3-0 of 4-0 kunnen staan.”

En nu: de kwartfinale tegen Wales. Ook dat lijkt - op papier althans - een haalbare kaart. “De prestatie van vanavond opent perspectieven maar we zijn op onze hoede voor Wales. We zijn ze al eens tegengekomen in de kwalificatieronde dus we kennen ze wel (de Rode Duivels speelden toen thuis 0-0 gelijk en verloren in Wales met 1-0, nvdr.). Maar als je speelt zoals vandaag, is er veel mogelijk. We gaan nog niet naar huis, dat is hopelijk pas binnen twee weken.”

Witsel: Hazard was vandaag superieur"

"Wat me bijbleef? Dat we geduldig moeten zijn en kalm moeten blijven. Die goals komen wel", vertelde Axel Witsel. "Ik denk dat Hazard alle kwaliteiten heeft om ooit de Gouden Bal te winnen. Hazard was vandaag superieur. We weten dat hij beter wordt naarmate match vordert. "Enige minpunt was geel Vermaelen. Ik vind het echt jammer dat we hem gaan moeten missen."

Thomas Vermaelen heeft schitterend toernooi gespeeld tot hiertoe. Maar degene die hem vervangt zal klaar zijn", stelde Kevin De Bruyne. "Ik denk dat we veel kansen hebben gecreëerd. Dat ik nog niet gescoord heb, is niet belangrijk. k hoop toch wel veel Belgen te zien in Lille. Maar die zullen er wel zijn,daar ben ik zeker van."