© Isosport

Dit moet u nu al weten over de kwartfinale tegen Wales

Een grote verrassing is het niet, maar onze Rode Duivels mogen zich na hun 0-4-overwinning tegen Hongarije opmaken voor de kwartfinale van het EK. Tegen Wales, dat zaterdag nog Noord-Ierland uit het tornooi knikkerde. Wij zetten alles wat u over deze wedstrijd moet weten even op een rijtje.

lgo

Waar en wanneer?

Om meteen al uw afspraken te kunnen afzeggen en een groot scherm in uw buurt te gaan zoeken: op vrijdag 1 juli spelen onze Rode Duivels om 21 uur in het Stade Pierre Mauroy te Rijsel. Dat stadion - dat plaats biedt aan 50.000 toeschouwers - was in de groepsfase van dit EK al het decor voor de wedstrijden tussen Zwitserland-Frankrijk (0-0), Rusland-Slowakije (1-2), Duitsland-Oekraïne (2-0) en Italië-Ierland (0-1). Zondag werd ook nog de achtste finale Duitsland-Slowakije in diezelfde voetbaltempel gespeeld. Het nadeel aan die vele wedstrijden: de grasmat ligt er erbarmelijk bij, al bestaat de kans dat die de komende dagen in allerijl heraangelegd wordt.

Divock Origi zou zich alvast in zijn sas moeten voelen. Hij maakte op 2 februari 2013 zijn debuut bij de hoofdmacht van Lille in datzelfde Stade Pierre Mauroy en kwam toen meteen tot scoren. Dat belooft dus voor vrijdag.

Tegen wie?

De tegenstander is al even verrassend als gekend: Wales. Verrassend, omdat de troepen van bondscoach Chris Coleman als eerste eindigden in groep B en daarmee Engeland, Slowakije en Rusland achter zich lieten. Tegen die laatste twee werd gewonnen met respectievelijk 2-1 en 0-3, van de Engelsen verloor het pas in de absolute slotfase met 2-1. En gekend dus, omdat Wales ook een tegenstander van de Rode Duivels was in de kwalificatierondes voor dit EK.

Hoe verging het ons vorige keer tegen Wales?

Om meteen met de deur in huis te vallen: allesbehalve goed. De Rode Duivels eindigden wel als eerste in hun kwalificatiegroep met 23 punten, maar de Welshmen zaten hen met 21 eenheden op die hielen. Dat komt vooral omdat de troepen van Marc Wilmots twee keer niet konden winnen van Wales. Thuis werd op 16 november 2014 0-0 gelijkgespeeld, op 12 juni 2015 werd in het Cardiff City Stadium zelfs met 1-0 verloren. Na 25 minuten strafte sterspeler Gareth Bale een onoordeelkundige kopbal van Radja Nainggolan genadeloos af.

En wat daarna?

Als vrijdag ook Wales voor de bijl gaat, stoten de Rode Duivels door naar de halve finale. Die wordt op woensdag 6 juli om 21 uur in het Stade de Lyon gespeeld. Tegenstander wordt dan Polen of Portugal. Polen schakelde zaterdag Zwitserland uit na strafschoppen, Portugal had verlengingen nodig tegen Kroatië. Hun kwartfinale wordt op donderdag 30 juni om 21 uur nog gespeeld in het Stade Vélodrome van Marseille.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer