Ikea in zee met Tom Dixon en Hay

© Ikea x Hay

© Ikea x Hay

thumbnail: null
thumbnail: null

Ikea strooit samenwerkingen rond alsof het confetti is. En opnieuw wist de Zweedse meubelketen twee grote namen in de designwereld te strikken: de Britse designer Tom Dixon en het Deense interieurlabel Hay. Dat werd aangekondigd op de Democratic Design Day in het Zweedse Älmhult.

edm

‘Scandinavisch design kenmerkt zich door functie, bescheidenheid en eenvoud. Met Hay willen we verkennen wat de toekomst is van Scandinavisch design’, aldus Marcus Engman, head of design bij de meubelketen over de samenwerking met het Deense interieurlabel.

Hay werd in 2002 opgericht door het Deense koppel Rolf en Mette Hay met als doel toegankelijk en kwaliteitsvol design te bieden, de gulden middenweg voor wie Ikea is ontgroeid, maar nog niet het budget heeft voor topdesign.

‘We gaan aan de slag met nieuwe technieken en verschillende materialen om samen een kleurrijke en frisse collectie voor de woonkamer te creëren’, aldus de oprichters van Hay die alvast de iconische blauwe boodschappentas van Ikea een make-over gaven.

Wonen steeds kleiner

Samen met de Britse designer Tom Dixon wil de meubelketen - expert in wonen op kleine oppervlaktes - kijken hoe we omgaan met de ruimtes in huis die steeds kleiner worden, en de gevolgden voor het design en de productie van meubels.

‘Mensen creëren, ontwikkelen en consumeren op een andere manier dan vroeger. Meubels zijn daar nog niet altijd op aangepast en daarom is dit een geweldig moment om daarmee te experimenteren. We focussen ons nu op zitoplossingen’, aldus Dixon.

Zijn collectie voor Ikea wordt gelanceerd in augustus 2017, deze van Hay zal in het najaar van 2017 volgen. Eind vorig jaar kondigde de meubelketen al een samenwerking aan met de Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, wiens eerste ontwerpen volgend jaar maart worden verwacht.