Britse banksector vreest een snelle exodus

De topman van de vereniging van Britse banken gaat ervan uit dat de grote Britse banken zich opmaken om al in de eerste maanden van 2017 het land te verlaten omwille van het brexit-referendum, waarbij de Britten voor een toekomst buiten de Europese Unie gestemd hebben. Bij de kleinere banken zijn er plannen om al voor het einde van het jaar weg te trekken, klinkt het.

Volgens Anthony Browne van de "British Bankers' Association" stoelen die doemscenario's op de vrees voor een "harde brexit", zo zei hij aan de zondagskrant The Observer. De Britse regering is op koers voor dergelijke drastische boedelscheiding met de EU, klinkt het.

Bij een harde brexit zouden de Britten de Europese eengemaakte markt voor goederen, personen, diensten en kapitaal verlaten en zich voortaan wenden tot de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Britse banken vrezen dat ze dan niet langer automatisch zomaar overal in de EU hun activiteiten en handel kunnen houden.

"De brexit heeft waarschijnlijk de grootste impact op de banksector, meer dan op andere sectoren van de economie. De banken zijn het grootste Britse exportproduct en zijn ook meer internationaal mobiel", zegt Browne.

Er wordt dan ook al langer gespeculeerd dat de banken hun Europese afdeling naar andere financiële centra zouden verhuizen, bijvoorbeeld naar Frankfurt.

Meest gelezen