Dit verandert er op 1 september

© PN

Een nieuwe maand, een nieuw begin. Deze dingen zijn voortaan anders.

sdv

Proefprojecten rond duaal leren gaan van start

In een dertigtal scholen over heel Vlaanderen, in zes studierichtingen, gaan op 1 september proefprojecten rond duaal leren van start. Met die onderwijsvorm moet Vlaanderen aansluiting vinden bij onder meer Duitsland, voor een volwaardig systeem van leren op de werkvloer. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse ministers van Onderwijs en Werk.

Met duaal leren vindt een deel van de opleiding van jongeren plaats op de werkvloer. In Duitsland kiest 60 procent van de leerlingen voor duaal leren. In Vlaanderen is het aandeel amper 3,5 procent. Nochtans wordt duaal leren gezien als een goede manier om de schooluitval terug te dringen en om in één beweging het BSO en het TSO op te waarderen.

Voor de proefprojecten werden zeven studierichtingen aangeduid, en zes daarvan starten dit schooljaar: chemische procestechnieken, elektrische installaties, groen- en tuinbeheer, haarverzorging, ruwbouw en zorgkundige. Volgend schooljaar wordt duaal leren ook mogelijk in de studierichting elektromechanische technieken. De geselecteerde scholen bieden elk een van de richtingen aan.

Het leren en werken is bedoeld voor arbeidsrijpe en quasi arbeidsrijpe jongeren die vrijwillig kiezen voor deze onderwijsvorm.

Op termijn moeten alle combinaties van leren en werken in het systeem worden ondergebracht, zoals de leertijd en het deeltijds beroepsonderwijs. “De proefprojecten zijn bedoeld om later deze legislatuur een regulier kader te hebben voor duaal leren, waarbij leren en werken mogelijk wordt in alle arbeidsmarktgerichte studierichtingen van het BSO, TSO en uiteraard ook van het DBSO en de leertijd”, is te horen bij het kabinet-Crevits.

Dossierkosten voor woonkrediet verhogen bij BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis trekt op 1 september de dossierkosten op voor zijn woonkredieten. Voor nieuwe dossiers wordt vanaf dan 500 euro aangerekend, in plaats van 350 euro daarvoor. Als het gaat om een interne herfinanciering, dan wordt de kostprijs verdubbeld: van 350 naar 700 euro. De bank voert die prijsstijging door omdat “de huidige dossierkosten slechts gedeeltelijk de verschillende administratieve verrichtingen dekken die worden uitgevoerd”. Die administratieve last is bij een herfinanciering nog hoger, klinkt het.

De bank is daarmee de eerste grootbank die herfinancierders hogere dossierkosten aanrekent.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet in een reactie weten dat hij een contact plant met de bank, om het belang te benadrukken van transparantie en stabiele kosten voor de consumenten. Enkele dagen voor de verhoging wordt ingevoerd heeft die ontmoeting nog niet plaatsgevonden.

Leo Van Broeck nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Architect Leo Van Broeck gaat vanaf 1 september aan de slag als de nieuwe Vlaamse Bouwmeester. Van Broeck volgt in die hoedanigheid Peter Swinnen op die begin 2015 op de keien werd gezet. Tussen het ontslag van Swinnen en de aanstelling van Van Broeck nam adjunct Stefan Devoldere de fakkel over.

Leo Van Broeck is al tien jaar professor architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen aan de KU Leuven. Samen met Oana Bogdan richtte hij in 2007 het architectenbureau Bogdan & Van Broeck op, een kantoor dat sterk gericht is op onderzoek en zich onderscheidt door een actief maatschappelijk engagement. Daarnaast is Van Broeck sinds 2013 voorzitter van de Koninklijke Federatie van de Architectenverenigingen van België (FAB).

De bouwmeester moet publieke en publiek-private opdrachtgevers inspireren en ondersteunen bij hun ontwerpen. Daarnaast draagt hij bij aan visie en reflectie over het Vlaamse landschap.

Opmerkelijk: zijn collega Oana Bogdan is sinds juli van dit jaar viceminister voor Cultuur in Roemenië.

Stephanie De Smedt nieuwe hoofdredactrice van De Tijd

Stephanie De Smedt begint op 1 september aan haar nieuwe hoofdstuk bij zakenkrant De Tijd. De Smedt, die in het verleden al voor de krant werkte, volgt Isabel Albers op als hoofdredactrice. Albers ging in juni al aan de slag als “overkoepelend zakelijk-journalistiek directeur” bij uitgeverij De Persgroep.

Stephanie De Smedt was in het verleden al 10 jaar aan de slag bij de roze zakenkrant, meer bepaald als redactrice “ondernemingen”. Maar in januari vorig jaar besliste ze om niet langer aan de zijlijn het bedrijfsleven waar te nemen maar om zelf de sprong in de privé te wagen en ging aan de slag bij lingeriebedrijf Van de Velde.

Die overgang blijkt dus maar tijdelijk want vanaf 1 september krijgt De Smedt officieel de leiding over De Tijd. Een stijlbreuk met de periode-Albers hoeven de lezers alvast niet te vrezen. “Het wordt geen revolutie, maar een evolutie”, liet ze optekenen. “We gaan de grote lijnen van de krant behouden want onder Isabel Albers hebben we inhoudelijk grote stappen vooruit gezet.”

In plaats van grote veranderingen zal het verschil liggen in enkele nieuwigheden. “We leven in zeer interessante multimediale tijden waar we zeker iets mee zullen gaan doen.” Maar voor de nieuwbakken hoofdredactrice is het nog te vroeg om daar al concrete uitspraken over te doen. “Sowieso zal dat eerst met de redactie bekeken worden.”

UCL-professor Paul Nihoul start als rechter bij Gerecht van de Europese Unie

De Belgische UCL-rechtenprofessor Paul Nihoul treedt vanaf 1 september officieel in functie als rechter bij het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg. Zijn mandaat loopt zes jaar en is hernieuwbaar.

Nihoul zal zich samen met de andere rechters, minstens één per EU-lidstaat, buigen over beroepen die worden ingediend door de lidstaten, personen of bedrijven in verband met de manier waarop het Europees recht wordt toegepast. De Belgische overheid had Nihoul in oktober 2015 als kandidaat-rechter voorgedragen.

Nihoul is hoogleraar in het vakgebied Europees recht aan de Université catholique de Louvain (UCL). Daarnaast was hij tot september 2015 voorzitter van het Institut de recherche en sciences juridiques van de UCL en oefent hij andere academische mandaten uit. Hij schreef daarenboven tal van juridische publicaties in internationale en Belgische tijdschriften. Verder is hij lid van verschillende verenigingen die verband houden met het Europees recht.

Orde van advocaten Hasselt en Tongeren fuseren tot Balie Limburg

Vanaf 1 september is Vlaanderen een nieuwe balie rijker. De Orde van advocaten van Tongeren en Hasselt houden eind augustus op te bestaan. In de plaats daarvan komt er een nieuwe: Balie Limburg. Met ongeveer 1.000 advocaten wordt deze balie de op drie na grootste van Vlaanderen. Bernard Mailleux werd verkozen als nieuwe, en dus eerste, stafhouder van Balie Limburg.

In november van vorig jaar werd er al een intentie tot samenwerking tussen beide balies bekendgemaakt. Die is, na lange besprekingen, uitgemond in een fusie, die in april door het bestuur van beide werd goedgekeurd. Daarmee zal, vanaf 1 september 2016, de eengemaakte Orde van Advocaten Balie Limburg actief zijn.

Bernard Mailleux werd ondertussen verkozen tot de eerste stafhouder van de nieuwe balie. Hij volgt Erik Schellingen en Dirk Van Coppenolle op die stafhouders waren van respectievelijk Tongeren en Hasselt. Mailleux was tussen 2002 en 2004 al stafhouder van de Orde van advocaten balie Tongeren.

Het is de eerste keer dat balies in Vlaanderen fusioneren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen