Nederlandse uitdager van Blatter wil veertig deelnemers op WK

© EPA

Als het aan Michael van Praag ligt dan nemen er in 2026 niet 32 maar 40 landenploegen deel aan het WK voetbal. De 67-jarige Nederlander, kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond FIFA, wil dat alle zes confederaties een extra ticket mogen verdelen. Daarnaast moeten de wereldkampioen en de gastlanden automatisch geplaatst zijn.

jvh

Als het WK in één land wordt gehouden, dan wil Van Praag het laatste entreebewijs via play-offs verdelen. ‘Ik vind dat meer landen de kans moeten krijgen om op een WK uit te komen’, zei Van Praag maandag in Zeist tijdens de presentatie van zijn verkiezingscampagne. ‘Het WK moet niet alleen een feestje voor de heel grote voetballanden worden. Volgens mij vinden we het allemaal prachtig als een klein land goed presteert.’

Als Van Praag op 29 mei tot opvolger wordt benoemd van FIFA-baas Sepp Blatter, dan overweegt hij ook op het WK van 2022 al meer deelnemers toe te laten. Daarnaast wil de huidige voorzitter van de Nederlandse voetbalbond dat de FIFA dichter bij de leden komt te staan. Daarom wil hij de komende vier tot zes jaar op ieder continent een regionaal ondersteuningscentrum openen, waar de expertise van veel leden kan worden gedeeld.

‘Primair investeren in voetbal. Dat is nodig’, zegt Van Praag. ‘Dus geen dure films over de FIFA van 20 miljoen euro of meer.’ Als het aan hem ligt, dan krijgen de nationale bonden geen 250.000 dollar, maar 1 miljoen dollar, zo’n 890.000 euro, per jaar. Ook het prijzengeld van het WK en de Confederations Cup moet in zijn ogen omhoog. De uitgaven van de wereldvoetbalbond moeten voor Van Praag overzichtelijk en openbaar worden, inclusief zijn eigen toelage. Er moet meer geïnvesteerd worden in het opleiden van jeugdtrainers en scheidsrechters. Die laatste groep moet zo snel mogelijk op grote schaal gebruik kunnen maken van technische hulpmiddelen. Van Praag wil ook nog de de strijd aanbinden met racisme en de rijke en sterke landen meer solidair laten worden met de kleine lidstaten.

Eerder sprak ook de Portugees Luis Figo, concurrent van Van Praag voor het FIFA-voorzitterschap, zich al uit voor een groter WK. Hij wil van 32 naar 40 of zelfs 48 landen uitbreiden.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein had om een debat tussen de vier kandidaten gevraagd en lijkt zijn zin te zulen krijgen. De Britse televisiezenders BBC en Sky hebben Van Praag, Figo, Blatter en Bin Al-Hussein uitgenodigd om hun plannen te komen verdedigen. Bedoeling is dat het debat niet alleen zal uitgezonden worden op televisie, maar ook te volgen zal zijn via internet. Vanuit de hele wereld kunnen voetbalfans dan vragen stellen aan de kandidaten. Het Wembley-stadion wordt genoemd als mogelijke locatie. Naast prins Ali hebben Van Praag en Figo ook wel zin in zo’n debat. De drie uitdagers van Blatter vrezen wel dat de Zwitser de uitnodiging naast zich neer zal leggen.

De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 29 mei op een FIFA-congres in Zürich gekozen door de 209 landen die zijn aangesloten bij de FIFA. België steunt Van Praag.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen