Direct naar artikelinhoud

Zaak Decembermoorden weer uitgesteld

De Surinaamse Krijgsraad heeft vandaag de behandeling van de zaak over de Decembermoorden opnieuw een jaar uitgesteld. Toch blijven de nabestaanden van de slachtoffers hoop houden dat de verdachten van de moorden op 8 december 1982, onder wie de huidige president Desi Bouterse, ooit in Suriname berecht worden.

Desi Bouterse, president van Suriname en een van de verdachten in de zaak over de Decembermoorden.

Al in mei 2012 schorste de Krijgsraad het proces over de Decembermoorden voor alle verdachten. Aanleiding was de aanname van de amnestiewet door het Surinaamse parlement. Deze wet regelt dat alle daders en verdachten van de moord op vijftien prominente tegenstanders van het Surinaamse militaire bewind in december 1982, vrijuit gaan. De Krijgsraad kan pas weer verder gaan met de zaak als het constitutioneel hof een uitspraak doet of de amnestiewet in strijd blijkt met de Surinaamse grondwet.

Een van de verdachten, Edgar Ritfeld, ging in januari 2014 met succes tegen de schorsing in beroep. Hij wilde geen amnestie, maar vrijspraak zodat zijn naam niet langer besmet zou zijn. Ondanks de toekenning van zijn beroep besliste de Krijgsraad vandaag dat de zaak Ritfeld niet los gezien kan worden van de zaak van de andere verdachten in het proces rond de moorden op de 15 prominente tegenstanders in Fort Zeelandia bij Paramaribo over de Decembermoorden. Dus schorste de Krijgsraad opnieuw.

Hoewel de zaak nu strafrechtelijk voor een jaar in een impasse zit, kan er toch eerder weer een wending komen, zegt de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed. 'Als er bij de verkiezingen op 25 mei een andere regering komt, kan die de amnestiewet intrekken. Ook zou het kunnen dat het constitutioneel hof, dat in oprichting is, aan het werk gaat en een uitspraak doet over de schorsing", aldus een optimistische Essed.