Zeven West-Vlaamse gemeenten hebben geen veiligheidsplan

Ondanks lang aandringen van provinciegouverneur Carl Decaluwé hebben zeven van de 64 West-Vlaamse nog geen werk gemaakt van een nood- en interventieplan. Dat heeft Decaluwé zelf gezegd.

Bij de eedaflegging van de West-Vlaamse burgemeesters stelde Decaluwé dat de opmaak van een zogenaamd discipline 5-plan, het nood- en interventieplan dat dient als draaiboek over de organisatie en communicatie bij rampen, absolute prioriteit is. Echter, zeven gemeenten hebben zo'n plan nog niet opgemaakt. "Na herhaaldelijk vragen en meerdere brieven, stel ik vast dat sommige burgemeesters daar geen gehoor aan geven. Het gaat om Alveringem, Dentergem, Lichtervelde, Moorslede, Spiere-Helkijn, Vleteren en kustgemeente De Haan. Het is tijd dat ze na bijna drie jaar hun verantwoordelijkheid opnemen", wijst Decaluwé hen met de vinger.

 

De gouverneur merkt wel op dat andere steden en gemeenten wel in orde zijn. "Ook al hebben ze niet altijd de mogelijkheden, dan gaan veel gemeenten op zoek om hun plan op te maken in een groter geheel. Ik zie dat er ook veel oefeningen plaatsvinden. Die zeven gemeenten oefenen waarschijnlijk niet, want zonder draaiboek lukt dat niet."

De gouverneur kan de gemeenten echter niet verplichten om een discipline 5-plan op te maken. "Mocht er zich iets voordoen gaan wij onze verantwoordelijkheid uiteraard niet uit de weg, en nemen wij over", besluit hij.

Meest gelezen