Geen tijd om te sporten? Doe dit eens tien minuten

© Shutterstock

Het is al een tijdje een trend, maar nu werd ook wetenschappelijk bewezen dat high-intensity interval training (HIIT) wel degelijk goed werkt. Het kost je niet enkel weinig tijd, in die korte tijd doe je ook nog eens een reeks oefeningen die de gezondheid bevorderen. "We hebben nu bewijzen dat HIIT evenveel voordelen biedt als langdurig een andere sport uitoefenen."

flb

Lunges, burpees en squats. Het zijn termen die je misschien ondertussen bekend in de oren klinken en dat is geen toeval, want HIIT is tegenwoordig een populaire manier om in vorm te geraken. Het is dan wel intensief, maar je hebt er maar een tiental minuten per dag voor nodig. Ideaal dus om in ons drukke bestaan in te plannen.

Telkens voer je dertig seconden een bepaalde oefening uit en dat tot je de tien minuten vol hebt gemaakt. Er zijn heel wat variaties op en je kunt ook het tempo opvoeren of de duur aanpassen. Kortom, het biedt voor elk wat wils. Bovendien heeft de wetenschap nu bewezen dat het inderdaad een effectieve work-out is.

Betere resultaten

"We beschikken nu over meer dan tien jaar data die aantonen dat HIIT evenveel gezondheidsvoordelen oplevert als bijvoorbeeld langdurig aan aerobic te doen en bij sommige groepen levert het zelfs betere resultaten op", zegt professor Todd Astorino van de California State University, San Marcos.

Volgens Astorino haal je het meeste uit je HIIT als je je hartslag boven de 80 procent van je maximale capaciteit jaagt. Om die maximale hartslag te weten te komen, heeft hij een eenvoudig trucje. "Neem het getal 220 en trek daar je leeftijd van af."

Vet verbranden

Uit andere onderzoeken blijkt dat HIIT niet enkel goed werkt als korte work-out. Het zou je ook helpen sneller vet te verbranden en het zou daarvoor zelfs beter zijn dan cardiotraining. Uit een andere kleine studie bleek ook al dat mensen die vaak zitten al dankzij één minuut HIIT, en dat drie dagen in de week en zes weken lang, betere resultaten lieten optekenen inzake bloedsuikerwaarden en aerobe capaciteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer