Marianne Thyssen slaagt voor 'commissarisexamen'

© belga

Marianne Thyssen (CD&V) is geslaagd voor haar mondeling examen in het Europees Parlement. De verschillende fracties zien geen enkel probleem in haar kandidatuur, laten ze woensdagavond weten. Thyssen wordt de nieuwe eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken.

Thyssen werd woensdag liefst drie uur lang op de rooster gelegd in het europese halfrond. Ze kreeg 45 vragen voorgeschoteld over haar beleidsdomeinen. Zelf was ze 'tevreden' over haar kruisverhoor, zo zei ze achteraf, en ook de Belgische europarlementsleden reageerden positief. 'Ze heeft het goed en vlot gedaan, en was technisch goed onderlegd. Zoals we haar kennen', vond Kathleen Van Brempt (SP.A). Vooral de ambitie van Thyssen om Europa socialer te maken, juicht ze toe. Bart Staes (Groen) is vooral blij dat ze 'geen vragen ontweek' en 'de juiste antwoorden gaf op de moeilijke vragen'.

Belangrijker was echter het oordeel van de verschillende fracties, want het is niet evident dat een kandidaat-eurocommissaris slaagt. In het verleden werd al een aantal kandidaten ongeschikt bevonden. De fracties kregen na afloop 24 uur de tijd om het 'examen' van Thyssen te beoordelen. Woensdagavond hadden ze hun verdicht echter al klaar: ze zien geen enkele graten in haar kandidatuur. Ze gaan hun advies nu doorgeven aan de conferentie van commissievoorzitters en de conferentie van fractieleiders, die alles afronden. Maar sowieso staat het vast: Thyssen wordt de nieuwe eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken.

Sociale dialoog

Tijdens haar examen maakte Thyssen duidelijk dat ze de komende vijf jaar een meer sociaal beleid wil voeren. Ze beschouwt het 'haar taak' ervoor te zorgen dat het beleid van de Commissie 'op alle terreinen rekening houdt met de sociale gevolgen van elke mogelijk maatregel'. Een concrete stap die Thyssen wil zetten, is meer gewicht geven aan de sociale indicatoren bij het analyseren van het beleid van de lidstaten. 'Die indicatoren zijn er al, maar nu worden ze stiefmoederlijk behandeld.'

Ook moet volgens Thyssen de sociale dialoog opnieuw worden gelanceerd. Werkgevers en werknemers, zei ze, moeten op nationaal en op Europees niveau echte partners worden in het Europees semester, de beleidscoördinatie op EU-niveau. 'De sociale partners kunnen ervoor zorgen dat we meer kennis hebben van het veld. Via de sociale dialoog kunnen we ook meer draagkracht creëren: als beslissingen beter worden gedragen, worden ze beter nageleefd.' Waar Thyssen ook de nadruk op legde, is dat er economische groei nodig is om banen te kunnen creëren. 'Er moet een beter ondernemersklimaat worden geschapen, maar nooit zonder de sociale bescherming uit het oog te verliezen.'

Spaanse en Hongaarse kandidaat in de problemen

Dat het op voorhand geen beklonken zaak is dat een kandidaat slaagt, bewezen woensdag de Spaanse conservatief Miguel Arias Cañete, kandidaat-commissaris voor Klimaat en Energie, en de Hongaar Tibor Navracsics, kandidaat-commissaris voor onder meer Onderwijs, Jeugd en Cultuur. Beiden werden tijdens hun mondeling examen stevig onder vuur genomen door de europarlementsleden.

Cañete, die voor zijn examen al het nieuws had gehaald omdat hij in extremis nog aandelen in de olie-industrie had verkocht, kreeg verschillende vragen over zijn belangen in de olie-industrie, die hij alle ontweek. Maar wat hem het meest in de problemen dreigt te brengen, is de petitie die 300.000 mensen, onder wie 76 parlementsleden, tegen zijn kandidatuur ondertekenden.

Navracsics kreeg dan weer de wind van voren over de Hongaarse mediawet die hij in 2011 als minister van Justitie ontwierp, en nadien na kritiek moest aanpassen. Door die wet dreigde onder meer de journalistieke vrijheid aan banden te worden gelegd.

Het is dus uitkijken hoe de fracties hén zullen beoordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen