Oplichters richten valse webshops op om klanten te lokken

© IMAGEGLOBE

Internetoplichters hebben een nieuwe manier gevonden om geld uit de zakken te slaan van goedgelovige surfers. Ze richten een tijdelijke webshop op en lokken klanten met uitzonderlijke aanbiedingen. Voor die beseffen dat ze bedrogen zijn, is de webwinkel al weer verdwenen.

jns

In Nederland lieten al heel wat kopers zich misleiden door de zogenaamde flitsshops. De valse webshops zien er telkens betrouwbaar uit, ze gebruiken een correct Nederlands (en niet het slecht vertaalde koeterwaals waaraan je vroeger oplichters kon herkennen) en de prijzen zijn vooral erg laag. Deze webwinkels verschijnen meestal op vrijdag en tegen maandag zijn ze weer verdwenen. Niet toevallig omdat het betaalverkeer in het weekend veel minder gecontroleerd wordt. ‘Hebzucht en naïviteit verleiden veel kopers’, zegt Harry Jongkind, projectleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting in de Nederlandse krant AD.

‘Gezond verstand gebruiken’

In Nederland werden dit jaar al zo’n 125 malafide sites geblokkerd. Ook de Belgische Computer Crime Unit kreeg intussen al een aantal meldingen binnen over valse webshops.

‘Het gaat dan meestal om websites die goedkoop iPhones of iPads aanbieden’, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie. ‘De sites blijken vooral afkomstig te zijn uit India en Pakistan. Met alle problemen van dien voor de recuperatie van het verloren geld. Internetcriminelen weten maar al te goed dat als ze een website oprichten in het buitenland, het voor ons niet evident is om hen daarop te pakken.’

De Waele roept consumenten op om vooral hun gezond verstand te gebruiken. ‘Wanneer een smartphone op twintig sites 600 of 700 euro kost en er op één site amper 250 euro wordt gevraagd, dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. Vreemde betalingsmethodes of rekeningnummers zijn vaak ook signalen dat er iets niet klopt.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen