Sceptische Obama wacht af of "akkoord concreet wordt"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn twijfels bij het akkoord dat gisteren is bereikt over Oekraïne. Obama vreest dat de afspraken niet meteen zullen leiden tot een afname van de spanningen in Oost Oekraïne. Hij houdt alleszins nieuwe sancties in beraad als Rusland niet zou meewerken
ANDREAS SOLARO

Obama zei tijdens een persconferentie te hopen dat Rusland de invloed in het oosten van Oekraïne, die het tot nu toe gebruikt heeft om de orde te verstoren, nu ook zal gebruiken om het akkoord uit te voeren.

"Maar ik denk niet dat we over eender wat zeker kunnen zijn in dit stadium", klinkt het voorzichtig vanuit het Witte Huis. "De mogelijkheid bestaat dat de diplomatie tot een de-escalatie van de situatie kan leiden, maar er zullen nog meerdere dagen nodig zijn om te bekijken of de verklaringen concreet worden."

Obama zei ook dat de nieuwe regering in Oekraïne nu beloofd heeft om de rechten van de Russische minderheid in het oosten en het zuiden te respecteren. We kunnen nu werk maken van verkiezingen in Oekraïne, het stabiliseren van de economie en het uitwerken van groei en democratie en de soevereiniteit van het land.

Obama hield echter ook een stok achter de deur. Als Rusland zich niet houdt aan de afspraken, komen er nieuwe sancties tegen het land, waarschuwde hij. Niet onbelangrijk daarbij is dat Obama daarvoor telefonisch steun heeft gekregen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland heeft veel economische belangen met Rusland, maar Merkel heeft zich nu ook uitgesproken voor verdere sancties als Moskou het bereikte akkoord niet wil uitvoeren, zei Obama.

Meest gelezen