Direct naar artikelinhoud

Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn

Pedofielenvereniging Martijn wordt definitief verboden. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist. De hoogste rechtsinstantie van het land oordeelt dat de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging, en gebiedt ontbinding van de vereniging.

Norbert de Jonge, Marthijn Uittenbogaard en Ad van den Berg van de PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit). ArchieffotoBeeld anp

De Hoge Raad stelt in haar oordeel dat Martijn 'de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen bagatelliseert, dergelijke contacten zelfs verheerlijkt en haar opvattingen ook propageert'. Dat is volgens het rechtscollege in strijd met de 'levende maatschappelijke opvattingen' in Nederland waar seksueel contact tussen een volwassene en jonge kinderen wordt beschouwd als 'een daadwerkelijke en ernstige aantasting van de lichamelijke en seksuele integriteit van het kind, dat daardoor grote en blijvende psychische schade kan oplopen'. De Hoge Raad: 'Juist kinderen behoeven bescherming tegenover volwassenen die zulke handelingen verrichten, omdat zij in het algemeen door hun jeugdige leeftijd en de daarmee samenhangende kwetsbaarheid in een afhankelijke positie verkeren'.

In het belang van het kind mag de vereniging daarom worden verboden, zegt de Hoge Raad. De Raad voegt daaraan toe dat hier sprake is van een zeer bijzonder geval en dat de rechter in de regel terughoudend moet zijn met het verbieden en ontbinden van verenigingen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten 'tevreden' te zijn met het arrest. 'Wij zien dit als een steun in de rug voor ons beleid om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik door volwassenen', aldus een woordvoerder. Het OM is ook blij met de beslissing. 'Wij hebben altijd betoogd dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind. Martijn is in strijd met de openbare orde.'

Lijn der verwachting
De Hoge Raad gaat dus mee met het vonnis van de rechtbank van Assen, die in 2012 tot dezelfde conclusie kwam. Het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde dat vonnis nog vorig jaar. Volgens het hof zijn de opvattingen van de vereniging weliswaar in strijd met de openbare orde, maar is er geen sprake van 'dreigende maatschappelijke ontwrichting'. Het Openbaar Ministerie ging daarna in cassatie.

Dat de Hoge Raad Martijn zou verbieden, lag in de lijn der verwachting. Vorige maand adviseerde advocaat-generaal Vino Timmerman de Hoge Raad een verbod uit te vaardigen. Volgens Timmerman staat vast dat de vereniging het idee uitdraagt dat seksueel contact van volwassenen met minderjarigen 'normaal' is, en dat Martijn dat contact 'verheerlijkt'. Dat argument neemt de Hoge Raad over.

Twitter bericht wordt geladen...

Serieuze gesprekspartner
In de jaren tachtig en begin jaren negentig lag dat nog anders. Martijn was een bloeiende vereniging, met op haar hoogtepunt 650 leden. De vereniging was toen een serieuze gesprekspartner, een groeiende groep gelijkgestemden die het taboe op pedofilie wilden doorbreken.

Politici namen het gedachtegoed serieus. In 1985 wilde toenmalig VVD-minister Frits Korthals Altes zelfs seks met jongeren vanaf 12 jaar legaliseren. Door de maatschappelijke ophef die daarover ontstond, besloot hij het wetsvoorstel niet in te dienen. Toch bleef pedofilie een bespreekbaar onderwerp. Bij het 5-jarig bestaan van Martijn in 1987, speechte PvdA-Tweede Kamerlid Hein Roethof over de keuzevrijheid op seksueel gebied.

Keerpunt
Gevoed door grote zedenzaken waarbij kinderen betrokken waren, brokkelde de maatschappelijke acceptatie voor de vereniging af. Ook intern groeide de onvrede en ontstonden irritaties.

Het keerpunt kwam in 1996, toen in België Marc Dutroux werd gearresteerd. De ophef over de gruweldaden van de Belg - hij ontvoerde en verkrachtte zes meisjes van wie vier het niet overleefden - had grote gevolgen voor Martijn.

Ex-voorzitter van de pedovereniging, Marthijn Uittenbogaard, denkt dat de Amsterdamse Zedenzaak (Robert M.) en veroordelingen van individuele Martijnleden wegens het bezit van kinderporno, hebben bijgedragen aan het verbod van de vereniging. 'Zedenzaken die de meeste impact hebben, krijgen wij op ons bord, terwijl we daar juist steeds afstand van hebben genomen', zei hij in 2012.

Zedenzaken die de meeste impact hebben, krijgen wij op ons bord, terwijl we daar juist steeds afstand van hebben genomen
Ex-voorzitter Marthijn Uittenbogaard

Hells Angels
Het is de tweede keer dat het OM met succes naar de civiele rechter is gestapt om tot een verbod op en ontbinding van een ongewenste club te komen. In 1998 slaagde het OM daarin met de extreem rechtse partij CP'86.

Een soortgelijke justitiële missie tegen de Hells Angels mislukte in 2009. Het OM wilde een verbod op de motorclub in Nederland omdat deze een criminele organisatie zou zijn. De Hoge Raad oordeelde  anders en wees het verzoek tot een verbod af.

Bart Swier, de advocaat van Martijn, was vrijdag niet bij de uitspraak van de Hoge Raad aanwezig. Hij was ook niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie