Direct naar artikelinhoud
Update

Lawine eist minstens 12 levens op Mount Everest

Door een lawine op de Mount Everest zijn minstens 12 doden gevallen. De lawine trof een populaire klimroute aan het begin van het seizoen. De doden zijn Nepalese berggidsen en sherpa's die de route aan het prepareren waren voor de vooral buitenlandse klimmers. Het gaat om de dodelijkste lawine in 8 jaar.

Door de lawine raakten drie Nepalezen gewond. Zeker vijf mensen worden vermist. Dat meldde het Nepalese ministerie voor toerisme in Kathmandu.

De gidsen en sherpa's waren op een hoogte van ongeveer 5800 meter bezig met voorbereidingen voor andere klimmers, die de hoogste berg van de wereld willen bedwingen. Ze werden daarbij overvallen door de sneeuwmassa.

Direct na de lawine zijn helikopters opgestegen naar de plek tussen het basiskamp 1 en 2. Ook zijn andere sherpa's de berg opgegaan om te zoeken naar hun collega's.

De Mount Everest is populair bij klimmers. Sinds de bergreus voor het eerst werd bedwongen door sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay in 1953 hebben ruim 4000 klimmers dat ook gedaan. Bijna 250 mensen kwamen daarbij om het leven. Voor dit jaar hebben de autoriteiten 334 vergunningen aan buitenlandse klimmers gegeven om de berg op te mogen .