© BELGAIMAGE

Staking dreigt bij Electrabel en GDF Suez

De vakbonden bij Electrabel en GDF Suez hebben een stakingsaanzegging ingediend, waardoor vanaf 6 november acties mogelijk zijn. Een aantal werknemers dreigt binnenkort aan andere loon- en arbeidsvoorwaarden te moeten werken, en dat nemen ze niet.

De bonden protesteren naar eigen zeggen tegen de ‘filialisering’ van de energiebedrijven. Electrabel wil voor een aantal ondersteunende diensten, zoals HR, de IT-dienst en interne consulting, aparte ondernemingen oprichten. Maar dat houdt in dat de 500 personeelsleden die daarbij betrokken zijn, in een ander paritair comité zouden terechtkomen, waarbinnen lagere loon- en arbeidsvoorwaarden gelden. Ze zouden voortaan dan immers voor ‘algemeen ondersteunende diensten’ werken, en niet langer voor de ‘ondersteunende diensten van energiebedrijven’.

Gevolgen voor mensen thuis?

De vakbonden speelden al een tijdje met het idee om een stakingsaanzegging in te dienen. Maar nu bij een verzoeningspoging met de directies donderdagochtend geen oplossing uit de bus kwam, zijn ze in actie geschoten. ‘De stakingsaanzegging loopt tot 5 november af, dus vanaf 6 november zijn acties mogelijk’, zegt Jan Van Wijngaerden, algemeen secretaris van Gazelco, de socialistische vakbond van de gas- en elektriciteitssector. Welke, dat is nog even afwachten. Ook de kerncentrales van Tihange en Doel zijn overigens betrokken.

Zullen eventuele acties gevolgen hebben voor de mensen thuis? ‘Neen’, stelt Van Wijngaerden gerust. ‘De betrokken werknemers werken immers allen voor ondersteunende diensten. Als zij het werk neerleggen, zullen de mensen thuis dit niet voelen. Dat zou wél het geval zijn mocht het om werknemers van operationele diensten gaan, die machines doen draaien.’

Niet toevallig 6 november

6 november is overigens de dag van de nationale vakbondsbetoging tegen de regering-Michel. En dat is niet toevallig. ‘De hoofdzetel van GDF Suez ligt vlak bij het Brusselse Noordstation. Als we daar actie voeren, kunnen we erna meelopen in de nationale betoging, die daar start’, zegt Van Wijngaerden. ‘De directies van Electrabel en GDF Suez gaan immers op dezelfde manier te werk als de federale regering. De uitgestoken hand naar de vakbonden blijkt vooral uiterlijke schijn te zijn. Ze werkten bijvoorbeeld al een nieuw statuut uit, zonder enige vorm van overleg.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER