© Leo De Nijn

Meeste bewoners Nekkerspoel stemmen voor Grote Nieuwedijkstraat

De herinrichting van de Grote Nieuwedijkstraat is prioriteit voor de wijk Nekkerspoel in Mechelen. Dat blijkt uit de resultaten van de stemming tijdens een bewonersvergadering woensdagavond.

Sven Van Haezendonck

De bewoners van Nekkerspoel hebben beslist. In totaal hebben 389 mensen, ook handelaars, hun stem uitgebracht. Uit een lijst van twintig projecten mochten ze hun persoonlijke top vijf kiezen. De Grote Nieuwedijkstraat kreeg 943 punten en is daardoor met voorsprong de eerste prioriteit voor de wijk.

Fietspaden Pasbrug

Tweede belangrijkste project wordt de vernieuwing van de fietspaden in de Nekkerspoelstraat en de Putsesteenweg tussen de Sint-LIbertuskerk en de rotonde (629 punten). Burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaf woensdagavond nog aan dat het project nog niet was opgenomen in de reeds toegezegde investering voor de Nekkerspoelstraat.

Fietsoversteek Vrouwvliet

Heel wat bewoners blijken ook de beveiliging van de fietsoversteek aan de Vrouwvliet in de Grote Nieuwedijkstraat (472 punten) belangrijk te vinden. De ontwikkeling van de site Verbeemen met een buurtpark (377 punten) en vernieuwing van de Paardenkerkhofstraat (324 punten) sluiten het rijtje af.

Herinrichting in fases

Het stadsbestuur engageert zich ertoe om de projecten nog deze bestuursperiode te realiseren binnen het budget van drie miljoen euro. "Dat betekent dat wij de herinrichting van de Paardenkerkhofstraat die 2,1 miljoen kost, zullen spreiden in de tijd", zegt Somers.

Nekkerspoel beslist mee over drie miljoen investeringen

© Patrick Hattori

© Marc Aerts

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De bewoners van de wijk Nekkerspoel in Mechelen mogen vanavond uit een lijst van twintig mogelijke investeringen hun top vijf opmaken. De stad zegt een budget van drie miljoen euro toe. Al wordt het heet hangijzer ongetwijfeld de proefopstelling met stops aan drie spoorwegtunnels.

Het is officieel: van 16 februari tot 31 mei test de stad een proefopstelling uit aan de spoorwegbruggen van de Caputsteen-, de Kleine Nieuwedijk- en de Jan Bolstraat. Nadien mag de wijkbewoner zich tijdens een volksraadpleging uitspreken of de stops een permanent karakter krijgen of niet. “Een debat ten gronde zullen wij woensdagavond dus niet voeren, want het stadsbestuur heeft beslist dat de proefopstelling er komt. Met de ambassadeurs zijn we overeengekomen dat wij ze een kans moeten geven”, zegt Dries Janssens, een van de ambassadeurs.

"Wat met Mechelen-Noord?"

Freddy De Wilder van het actiecomité Nekker-Noord vindt dat een gemiste kans. Hij roept tegenstanders van de stops op om massaal aanwezig te zijn tijdens de bewonersvergadering. “De naamkeuze ‘Samen voor Nekkerspoel’ is heel ongelukkig, want deze maatregelen hebben ook heel zware gevolgen in Mechelen-Noord”, stelt De Wilder. Volgens hem werden zelfs veel bewoners van Nekkerspoel weinig of slechts heel beperkt betrokken bij het inspraakproces.

"Eis vooraf referendum"

De Wilder vreest dat de afsluiting van de spoorwegtunnels een grote impact zal hebben op andere buurten. “Onder andere richting Liersesteenweg, waar vandaag al de meeste files staan. De problemen aan de het kruispunt met de Merodestraat (Koepoort), de vesten en het kruispunt Nekkerspoel, al vele jaren een gedrocht, kent iedereen”, geeft hij aan. Het actiecomité heeft de mensen opgeroepen om aan het schepencollege via e-mail hun mening te ventileren. “Eis een referendum voor de proefopstelling start, want er is geen draagvlak voor”, zegt Freddy De Wilder.

Informeren over proefopstelling

Het stadsbestuur belooft de aanwezigen uitgebreid te informeren over de proefopstelling. “Het gaat trouwens niet alleen maar om het plaatsen van enkele paaltjes. Aan de test zijn ook enkele randvoorwaarden verbonden”, stelt ambassadeur Dries Janssens. Vraag is of burgemeester Bart Somers (Open Vld) en zijn schepenen het debat in de hand kunnen houden. “Mensen zullen misschien eerst boos reageren. Voor alle duidelijkheid: de wijkbewoners zullen woensdagavond niet tegen iets stemmen, maar voor de vijf projecten die ze zelf graag uitgevoerd zien”, legt Janssens uit.

Kiezen uit twintig projecten

De ambassadeurs uit de verschillende buurten hebben maandagavond twintig projecten geselecteerd. Zo bijvoorbeeld de herinrichting van straten, de opwaardering van het Papenhofpark en de aanleg van een centraal plein in de wijk. “Bewoners hebben er dus alle belang bij om aanwezig te zijn, want ze kunnen kiezen tussen parking of meer groen. Ik hoop dat het Lyceum te klein is. Dit is een unieke kans”, zegt Dries Janssens nog. Ook daar is De Wilder het niet mee eens. “Heel die inspraak is fake en een goednieuwsshow. Er waren meer dan 230 projecten. Daar zijn er twintig van weerhouden. Nu de vernieuwing van de Grote Nieuwedijkstraat is bijvoorbeeld al opgenomen in de begroting.”

De bewonersvergadering vindt vanavond om 20u plaats in het Lyceum in de Caputsteenstraat 51. De deuren gaan open om 19u30.

400 bewoners stemmen over Nekkerspoel

© Leo De Nijn

© Leo De Nijn

© Leo De Nijn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Binnenkort weten de bewoners van Nekkerspoel in welke projecten de stad Mechelen in hun wijk zal investeren. Tijdens de infovergadering nodigde burgemeester Bart Somers (Open Vld) de tegenstanders van de proefopstelling met de stops ook uit om mee na te denken over een alternatief.

Meer dan 500 mensen woonden woensdagavond de infovergadering in het Lyceum bij. Zo’n 400 hebben er hun stem uitgebracht. Zij mochten hun persoonlijke top vijf aankruisen. Vooraf waren twintig projecten geselecteerd. Niet alleen grote investeringen zoals de herinrichting van de Grote of Kleine Nieuwedijkstraat, maar ook ‘kleinere’ zoals de aanleg van een buurtparking aan het Lyceum, 80 bijkomende parkeerplaatsen voor fietsen of speelnatuur aan de Sint-Libertuskerk. Burgers konden zelfs hun voorkeur uitspreken voor een extra jeugd- of straathoekwerker en meer personeel om het openbaar domein netjes te houden.

"Plezant en ambetant verhaal"

“Wij maken drie miljoen euro vrij voor investeringen. Nergens anders in Vlaanderen is dat ooit gebeurd. Het grootste project tot nog toe was er eentje in Antwerpen van een miljoen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Vooraf vroeg hij aan het massaal opgekomen publiek om voor elke mening het nodige respect te tonen. “We brengen een plezant verhaal, waarbij bewoners mee beslissen over investeringen, en een ambetant over de mobiliteit”, stelt hij.

"Brandweer vreest voor veiligheid"

Met die laatste uitspraak doelt de burgemeester op het verhitte debat dat de voorbije weken is gevoerd over een proefopstelling waarbij drie spoorwegtunnels vanaf 16 februari 2015 gedurende drie maanden worden afgesloten. Alleen al uit de reacties bleek duidelijk dat veel bewoners speciaal daarvoor naar de vergadering waren gekomen. Onder andere Freddy De Wilder van het actiecomité Nekker-Noord, die zich opwierp als woordvoerder van de tegenstanders, nam het woord. “Bewoners van Mechelen-Noord zijn niet gehoord. En ook de brandweer vreest voor de veiligheid met de stops”, stelt hij.

"Welkom als ambassadeur"

Somers spreekt dat tegen. “Denkt u echt dat ik dat risico zal nemen? Ik kan daar strafrechtelijk verantwoordelijk voor worden gesteld. Als daar iets gebeurt, word ik ook bewoner van de wijk Nekkerspoel en wel van de Liersesteenweg nummer 2 (gevangenis, red.)”, reageert de burgemeester. Om de situatie te ontmijnen, reikte hij de tegenstanders de hand. “Ik ben bereid om een bewonersvergadering te organiseren in Mechelen-Noord. Tegelijk zijn de tegenstanders welkom om zich kandidaat te stellen als ambassadeur om mee een alternatief uit te werken”, zegt Bart Somers.

"Ik wil de boeman zijn"

De Wilder daagde hij persoonlijk uit. "Kruis met mij de degens tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.” Waarop de man als volgt reageert: "Politiek interesseert mij, maar de spelletjes niet." Bart Somers bedankte ook de 24 ambassadeurs die zich vrijwillig engageerden voor het participatietraject. “Als u met iemand wil afrekenen, wil ik de boeman zijn. Niet deze mensen. Zij verdienen een applaus”, stelde Somers. Waarop het publiek effectief ook applaudisseerde.

“Stops lijken ons te radicaal”

Na het stemmen polsten wij twee gezinnen naar hun reactie. “Stops lijken ons te radicaal”, zegt Wouter Huyghe. “Mijn schoonouders wonen in Sint-Katelijne-Waver en ook mijn vriendin werkt daar. Wij geloven meer in eenrichtingsstraten”, geeft Huyghe aan. Samen met zijn partner Claudia Caiulo stemde hij onder meer voor de herinrichting van de Kleine Nieuwedijkstraat. “Wat natuurlijk logisch is, omdat wij in deze straat wonen. Al weet ik niet of dit de beste manier is om beslissingen te nemen”, vertelt Wouter. Als fervent fietser vindt hij het veiliger maken van de oversteek van de Vrouwvliet aan de Grote Nieuwedijkstraat belangrijk.

"Meest drastische oplossing"

Filip Patry en zijn vrouw Kim Wybouw hebben hun huis in de Sint-Gommarusstraat verbouwd. “Wij hebben gestemd voor de buurtparking aan het Lyceum, omdat er in de buurt een probleem is. Maar tegelijk ook voor meer fietsenstallingen, waarvoor in de wijk tien parkeerplaatsen worden opgeofferd”, zegt Filip.

Ook voor een buurtpark op de site Verbeemen is het gezin te vinden. Of stops de goede oplossing zijn, betwijfelen ze. “Er is gekozen voor de meest drastische oplossing, maar misschien leren wij daar ook het meeste uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER