© BELGA

70 procent meer overnachtingen in nieuw systeem voor meerdaagse schooluitstappen

Het nieuwe systeem voor meerdaagse schooluitstappen dat de traditionele bos- en zeeklassen van het Antwerpse basisonderwijs vervangt, zal dit schooljaar tot ruwweg 70 procent meer overnachtingen leiden ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) na het afsluiten van de inschrijvingen maandagavond.

Drie kwart van de scholen van het Antwerpse Stedelijk Onderwijs is op het nieuwe aanbod ingegaan, maar voor het eerst werden ook het Vrij Onderwijs en GO! goed bereikt met meer dan de helft van de scholen.

Het Antwerpse stadsbestuur besliste vorig jaar om in de toekomst niet langer in eigen beheer en op het eigen patrimonium bos- en zeeklassen voor het basisonderwijs te faciliteren. In de plaats daarvan introduceerde de stad afgelopen zomer een systeem waarbij elk kind van de tweede en derde graad lager onderwijs dat in Antwerpen les volgt, recht heeft op een vignet van 18 euro per nacht voor door de school te kiezen meerdaagse schooluitstappen en dit voor maximaal 12 nachten.

Vorig jaar werden in het oude systeem nog 28.569 overnachtingen geteld, dit jaar staat de teller op 48.868 vignetten. “Ondanks de huizenhoge kritiek bij de hervorming - sommigen spraken van ‘Bongo-bonnen’ en het ‘in de steek laten van kansarme kinderen’ - bewijzen we nu dat het nieuwe systeem succesvol is”, vindt Marinower.

Het nieuwe systeem zou voor de stad tegelijkertijd ook een besparing betekenen. De overnachtingen van dit schooljaar kosten de stad 900.000 euro, vorig jaar was dat volgens Marinower nog 2,7 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER