© Joren Deweerdt

Beboet voor nummerplaat die niet meer bestaat

Jan Canters schrok zich een aap toen hij een boete in de bus kreeg voor te snel rijden op een snelweg in de Franse Elzas. De nummerplaat waarmee de man uit Bevel (Nijlen) gesnapt was, is namelijk al jaren geleden geschrapt.

Bert Provoost

De verrassing was groot toen Jan (62) deze week een brief van de Franse politie in de brievenbus vond. Daarin stond dat hij op zondag 7 december in de Franse Elzas te snel gereden zou hebben op de snelweg ter hoogte van Souffelweyersheim van Strasbourg naar Parijs. "Ik zou 123 kilometer per uur hebben gereden, dertien meer dan toegelaten. Nochtans was ik op dat moment hier in de buurt een boswandeling aan het maken. En de nummerplaat die ze opgeven is al tien of vijftien jaar geleden officieel geschrapt. Ze komt van een oude auto die we toen hebben verkocht."

Hoe het komt dat de Fransen de nummerplaat nu toch weer opmerken, weet Canters niet. “Misschien is het iemand die denkt dat hij zo ongestraft overtredingen kan begaan”, gist Canters.

Hij moet nu 45 euro betalen en het bedrag kan volgens de brief nog oplopen tot 180 euro als niet tijdig betaald wordt. Jan heeft nu een briefje teruggestuurd waarin hij uitlegt dat zijn nummerplaat al jaren geschrapt is. “Ik hoop dat daarmee de kous af is. Als ze me nog vragen om allerlei bewijsstukken aangetekend op te sturen naar Frankrijk, kost het me misschien nog meer dan die 45 euro boete."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER