Historische restauratie Antwerpse kathedraal na 50 jaar bijna afgerond

Het grootschalige historische restauratieproject aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is na vijftig jaar nagenoeg volledig afgerond. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag de kooromgang en het nieuwe inkomportaal officieel voor geopend verklaard. Enkel het Schyvenorgel moet nu nog worden aangepakt, net als de schade aan de leien daken en de glas-in-loodramen die de hagelstorm van afgelopen juni veroorzaakt heeft.

De Antwerpse kathedraal houdt het sinds de opening in 1521 al bijna 500 jaar vol. Regelmatig vinden er opknapbeurten plaats en om de zoveel tijd ook een volledige restauratie. De meest recente daarvan vatte de provincie Antwerpen aan in 1965, op vraag van het bisdom. Tijdens de eerste decennia werden onder meer het schip, de zijbeuken, de zuidertoren en de westgevel onder handen genomen, terwijl er tussendoor ook belangrijk archeologisch onderzoek plaatsvond.

De voorbije jaren werd de restauratie van het interieur en het exterieur beter op elkaar afgestemd, werd de rest van de buitengevel gerestaureerd en gereinigd en werden ook de koorkapellen en glas-in-loodramen in ere hersteld.

Sinds 1965 heeft het project de provincie Antwerpen en Vlaanderen ruim 52 miljoen euro gekost. De 123 meter hoge noordertoren hoort er overigens niet bij. Daar is immers de stad Antwerpen verantwoordelijk voor.

"We zijn ervan overtuigd dat we de kathedraal na vijftig jaar hebben gewapend voor de komende eeuwen", zegt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens (N-VA), "al zal Onze-Lieve-Vrouw altijd wel de nodige aandacht blijven eisen."

Meest gelezen