© REUTERS

Alleen sprinter Stroetinga is te snel voor Swings in schaatsmarathon

Bart Swings is er zaterdagavond net niet in geslaagd de schaatsmarathon in het Nederlandse Groningen voor de KPN Cup te winnen. In een eindsprint met alle kanshebbers werd Swings afgetroefd door de Nederlander Arjan Stroetinga. Simon Schouten, ook een Nederlander werd derde.

Op de ijsbaan Kardinge kon Swings steunen op de hulp van ploeggenoten. Voor het eerst schaatsten Swings’ oudere broer Maarten en Karlo Timmerman van Team Stressless mee op het hoogste niveau, de topdivisie. Als eenling eindigde de 23-jarige Swings eerder dit seizoen in Den Haag als achtste, in Assen werd hij zesde. In november 2013 won hij al eens in Alkmaar een dergelijke wedstrijd.

De koers, over 125 ronden (bijna 50 km) in Groningen, was levendig en verliep in hoog tempo. Vluchtpogingen waren er aan de lopende band. In de slotfase bleek wel dat het op een eindsprint zou uitdraaien. Twee ronden voor het einde trok Bob de Vries in een hoofdmacht van 24 rijders de sprint al aan. Stroetinga, die beschikt over een stevige versnelling, was de logische winnaar.

Swings houdt graag het ritme van tenminste een wedstrijd per week vast. Waar de meeste andere schaatsers na een reeks van vier Wereldbeker-weekends de eenzaamheid van de training opzoeken, zet Swings de actie op de wedstrijdbaan voort. Maar de race in Groningen was toch echt de laatste van het jaar. Op de kalender prijken in een aantal landen de nationale kampioenschappen, niet voor de Belgen. Daarom vertrekt Swings met Team Stresslees voor een trainingskamp tot na de kerstdagen naar de zon in Portugal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten