Iedereen krijgt ‘stralingspaspoort’

Vlaamse ziekenhuizen zullen binnenkort bijhouden hoeveel straling een patiënt oploopt bij radiologische onderzoeken. Er komt ook een aanbevolen maximumstraling per medisch beeldvormingsonderzoek.

Hilde Van den Eynde

De jaarlijkse controlefoto bij de tandarts. Een röntgenfoto van het gebroken been op skivakantie. Een mammografie bij de tweejaarlijkse borstkankerscreening. Elk jaar schrijven artsen in ons land miljoenen onderzoeken voor, waarbij radioactieve straling wordt gebruikt. Dat heeft ontegensprekelijke voordelen: röntgenstraling kan niet enkel breuken zichtbaar maken maar ook beginnende tumoren tijdig aan het licht brengen of vernauwde kransslagaders opsporen. Maar er is een keerzijde, want röntgenstraling brengt ook schade toe aan het DNA van cellen. En die schade kan tien of twintig jaar later in kanker uitmonden.

Hoewel het risico op kanker met elk bijkomend stralingsonderzoek oploopt, werd tot dusver in Vlaanderen niet geregistreerd hoeveel straling een patiënt in het verleden al had gehad. Artsen die overwogen een nieuwe scan of foto voor te schrijven, konden de geleden stralingsbelasting niet meewegen in hun beslissing.

Binnenkort zal dat wel kunnen, want voortaan gaan universitaire ziekenhuizen en enkele grotere privéziekenhuizen voor elke patiënt een ‘stralingspaspoort’ bijhouden. Ze lopen daarmee voor op een Europese richtlijn, die pas over vier jaar van kracht wordt.

Aanbevolen hoeveelheid

Omdat tussen ziekenhuizen en zelfs tussen verschillende toestellen in eenzelfde ziekenhuis grote verschillen in stralingsdosis kunnen voorkomen, heeft het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) met de FOD Volksgezondheid en het Riziv ook tabellen opgesteld waarin de aanbevolen maximumstraling voor een bepaald type onderzoek wordt vermeld. En om voorschrijvende artsen af te leren onnodig nucleair onderzoek te bestellen, zijn voorschrijfcriteria ontwikkeld om het beste beeldvormingsonderzoek bij een specifieke klacht te helpen kiezen. Artsen krijgen ook feedback die aangeeft of ze minder snel of juist sneller dan gemiddeld medisch beeldvormingsonderzoek voorschrijven.

Voorlopig zullen de stralingsdossiers van een patiënt per ziekenhuis worden bijgehouden, hoewel enkele ziekenhuizen afgesproken hebben om informatie te delen. Ook de röntgenfoto bij de tandarts of de mammografie bij een privépraktijk blijft voorlopig uit het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer