Het seizoen van de Autovrije Zondagen start

Gent, 2015 © DvH

De volgende weken maken 40 Vlaamse steden en gemeenten op een zondag hun stadscentrum geheel of gedeeltelijk autovrij.

km

Op 28 augustus start het seizoen van de Autovrije Zondagen in het kader van de Week van de Mobiliteit. De Week van de Mobiliteit loopt van 16 tot 22 september, maar om allerlei redenen zijn er enkele steden en gemeenten die al een Autovrije Zondag organiseren op een andere datum. De eerste vindt plaats op 28 augustus en de laatste op 25 september. Dat meldt de organisatie Mobiel21, die gemeenten sensibiliseert om autovrije zondagen te organiseren.

Met de Autovrije Zondag willen steden, gemeenten en andere organisatoren inwoners en bezoekers laten proeven van de mogelijkheden, de rust én het bruisende karakter dat een autovrij centrum te bieden heeft. Daarnaast is de Autovrije Zondag een uitgelezen kans om mensen te sensibiliseren over mobiliteit, ruimtelijke ordening, duurzame verplaatsingen en de vele mogelijkheden die hiervoor bestaan. Opvallend is dat de Autovrije Zondag niet alleen voor de ‘grote’ steden en gemeenten is weggelegd.

Begin van een reeks

In totaal doen dit jaar 40 steden en gemeenten mee aan Autovrije Zondag:

Op 28 augustus kan je in Leuven al genieten van autovrije straten en pleinen.

Op 11 september kan je al terecht in Hasselt, Landen en Temse.

Op 18 september kan je op 36 locaties terecht : in Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Blankenberge, Brugge, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Drogenbos, Gent, Haacht, Haaltert, Ham, Herstappe, Herzele, Hoogstraten, Ichtegem, Ieper, Kortrijk, Lochristi, Mechelen, Merelbeke, Ninove, Oud-Turnhout, Poperinge, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tielt, Tremelo, Turnhout, Vilvoorde en Vorselaar.

De Gemeente Opwijk sluit het seizoen af op 25 september.