Jonge vrouw sterft aan overdosis proteïne

© Meegan Hefford/Instagram

Een jonge bodybuildster is onlangs gestorven aan een overdosis proteïne. Meegan Hefford (25) uit West-Australië werd bewusteloos aangetroffen in haar appartement. Ze overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

nadb

De 25-jarige moeder volgde een strikt dieet ter voorbereiding van een wedstrijd bodybuilding in september. Daarvoor nam ze hoge dosissen proteïne in via supplementen, voeding en speciale shakes.

Maar zonder dat ze het zelf wist, had Meegan Hefford een zeldzame aandoening waardoor haar lichaam de proteïnen niet kon afbreken. De dokters ontdekten pas na haar dood in juni dat ze aan een weinig voorkomend ureumcyclusdefect (UCD) leed. Die stofwisselingsziekte veroorzaakt vergiftiging door het vormen van abnormale hoeveelheden ammoniak in het bloed.

De combinatie van de supplementen en de genetische aandoening UCD leidden uiteindelijk tot haar dood, zo concludeerden de artsen.

Betere regelgeving

De ouders van Meegan strijden nu voor een betere regelgeving omtrent de verkoop van supplementen en proteïnen. “Ik weet dat onze dochter niet de enige is die in het ziekenhuis is beland door een overdosis aan zulke supplementen”, zegt moeder Michelle White. “De verkoop van dergelijke producten moet beter gereguleerd worden.”

Volgens White ging haar dochter vaak twee keer per dag naar de fitness om zich voor te bereiden op de wedstrijd. Ze had echter geen idee dat ze supplementen innam. Pas na haar dood vond ze de producten samen met een gedetailleerd dieetplan.

Het hart, de longen en de nieren van Meegan werden intussen gedoneerd. Ze laat twee kinderen achter: een dochtertje van zeven en een zoontje van vijf. “Meegan verliezen was verschrikkelijk”, zegt haar moeder. “Ik kan nog steeds niet geloven dat ze er niet meer is. Maar ik moet me focussen op de goeie dingen. Ik heb toch 25 prachtige jaren met haar gekregen.”

Experts raden aan om proteïneshakes en supplementen altijd met mate in te nemen en nooit te gebruiken om maaltijden te vervangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen