Direct naar artikelinhoud
Explosie Manchester

Overzicht: aanslagen in Groot-Brittannië sinds 2005

7 juli 2005: in het centrum van Londen wordt het openbaar vervoer aangevallen.

De explosie gisterenavond in Manchester, die door de veiligheidsdiensten voorlopig als terreur wordt behandeld, is niet de eerste aanslag die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond. Een overzicht:

London bombings - 7 juli 2005

Moslimextremisten vallen het Londense openbaar vervoer aan, de dag nadat de Olympische Spelen 2012 aan de stad werden toegewezen. Vier zelfmoordterroristen blazen zich op: drie van hen op een metrostel, één op een dubbeldekkerbus. De gevolgen waren desastreus. Er vielen 56 doden en zo’n 700 gewonden.

London bombings - 7 juli 2005

Bombriefcampagne - januari-februari 2007

Vijf bedrijven of instellingen krijgen begin 2007 een bombrief in de bus. Acht mensen raken (licht)gewond. De brieven zorgen voor paniek en blijken afkomstig van een jonge Brit. Hij wil met de bombrieven ten strijde trekken tegen de DNA-databases van de ‘autoritaire’ overheid.

Mislukte bomaanslag - 22 mei 2008

In een restaurant in het Engelse Exeter willen twee geradicaliseerde moslims een bomaanslag plegen. Ze verstoppen er drie nagelbommen, slechts één ervan komt deels tot ontploffing. Er valt één gewonde: een van de aanslagplegers. De daders worden ter plaatse ingerekend, de twee andere bommen worden onschadelijk gemaakt.

Aanzet tot rassenoorlog - 29 april 2013

In de late avond van 29 april 2013 wordt een 82-jarige moslim doodgestoken. Er zijn geen getuigen, de dader wordt niet gevat. De maanden daarna worden er aan drie moskeeën in de buurt van Birmingham bommen gevonden. Pavlo Lapshyn, een rechts-extremistische Oekraïense student, blijkt achter deze daden te zitten. Hij wil een rassenoorlog ontketenen.

Machete-aanval - 22 mei 2013

De Britse soldaat Lee Rigby wordt op straat gruwelijk vermoord. Michael Adebolajo and Michael Adebowale, twee Britse moslimextremisten van Nigeriaanse afkomst, vallen hem aan met machetes. Ze vermoorden de militair als wraak voor "de dood van moslims door het Britse leger".

Michael Adebolajo valt de politie aan na zijn aanval op Lee Rigby.

Steekparij 'voor Syrië' - 5 december 2015

In een metrostation in het oosten van Londen worden drie mensen neergestoken. “Dit is voor Syrië”, roept hun aanvaller herhaaldelijk. Een reactie op het Britse leger dat IS enkele dagen eerder begon te bombarderen in Syrië. Er viel één zwaargewonde, geen doden.

De moord op Jo Cox - 16 juni 2016

Het Verenigd Koninkrijk is in shock na de moord op het Britse parlementslid Jo Cox. In volle brexit-campagne wordt de Labour-politica, uit het Remain-kamp, neergeschoten. De dader, een rechts-extremist, valt haar aan omwille van haar politieke overtuiging.

Parlementslid Jo Cox werd op 16 juni 2016 doodgeschoten.

Westminster-aanval - 22 maart 2017

De meest recente terreurdaad - tot gisterenavond - was de aanval nabij het parlementsgebouw in hartje Londen op 22 maart van dit jaar. De 52-jarige Brit Khalid Masood rijdt met zijn auto in op voetgangers op Westminster Bridge en doodt daarbij vier mensen. Meer dan 50 anderen raken gewond. Nadat Masood met zijn wagen tegen het hek van het parlementsgebouw rijdt, steekt hij een politieagent dood. Masood wordt daarop zelf doodgeschoten door een andere agent.

De wagen van Khalid Masood kwam tegen het hekwerk van het Britse parlementsgebouw tot stilstand.