Direct naar artikelinhoud
Update

Jambon: "Kijken of er link is met ons land"

Jambon: "Kijken of er link is met ons land"

Premier Charles Michel heeft via Twitter de steun uitgesproken van ons land aan het Verenigd Koninkrijk, na de vermoedelijke terreuraanslag in Manchester. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois en heel wat andere politici spraken al hun medeleven uit met de slachtoffers en hun families.

"Al mijn gedachten gaan naar de slachtoffers in Manchester en ik druk de Belgische steun uit voor het Verenigd Koninkrijk", zo stuurde de eerste minister vanochtend de wereld in. "We zijn solidair met de Britten", vulde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan.

"Tot nu toe hebben we geen indicatie van mogelijke Belgische slachtoffers", zei Reynders vanochtend op Radio 1. "Maar we zullen de contacten verderzetten, want het is te vroeg om zekerheid te hebben." Voor eventuele aanpassingen aan het reisadvies voor Groot-Brittannië is het nog te vroeg.

In een persbericht luidt het dat de gedachten van minister Reynders bij de slachtoffers en hun naasten zijn. "De minister heeft aan zijn Britse collega Boris Johnson zijn diepste medeleven betuigd. België leeft mee met de Britse bevolking. België en Groot-Brittannië zijn verenigd in de strijd tegen het terrorisme. Ons land zal zich internationaal blijven inzetten voor deze gezamenlijke strijd."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde ook op Radio 1. "Het OCAD volgt de gebeurtenissen op de voet op om te kijken of er linken zijn met ons land, en of er specifieke informatie is voor een dreiging in ons land. De dreiging is niet weg, onze veiligheidsdiensten blijven in opperste staat van paraatheid. Het terreurniveau staat al op drie. In verband met grote evenementen zijn er al richtlijnen, die wij blijven verspreiden naar lokale besturen." Niveau 4 wordt alleen afgekondigd als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erg concrete info hebben over een nakende aanslag, zo bracht hij in herinnering.

Twitter bericht wordt geladen...

Churchill

Vanuit zowat alle partijen is intussen via Twitter ontzet gereageerd op de aanslag. "Never give in, zei Churchill. Wij zullen nooit wijken", klonk het bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Vastberaden om door te zetten naar veilige betrokken samenleving", zo verwoordde CD&V-voorzitter Wouter Beke het.

Voorts sprak ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haar afschuw uit voor de "barbaarse aanslag op mensen die genieten van muziek en vrijheid". "Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers. Sterkte aan de families, vrienden en hulpdiensten", zo schreef sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir. En ook PS-voorzitter Elio Di Rupo toonde zich al geschokt door het drama.

Recuperatie

Politieke recuperatie uit Belgische hoek is er intussen ook al. "Gelukkig mag de Britse politie hoofddoeken dragen zodat iedereen zich welkom voelt", lanceerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, vergezeld van een lijstje met de jongste aanslagen in Groot-Brittannië. De kwestie van hoofddoeken bij de politie zorgde de voorbije dagen voor wat discussie in de Wetstraat.

Twitter bericht wordt geladen...