© pol de wilde - corelio

Winkels in toeristische centra mogen niet elke zondag openen

Ook winkels in toeristische centra of badsteden mogen niet het hele jaar door op zondag open zijn. Dat is het gevolg van een arrest dat het hof van cassatie op 10 november heeft uitgesproken in een conflict tussen een Antwerpse winkelier en de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid. Dat meldt De Tijd en wordt bevestigd door meester Julie De Maere van het Brusselse advocatenkantoor Claeys & Engels.

Winkels mogen op zondag in principe niet open zijn omdat zondagswerk verboden is, maar daarop zijn een aantal uitzonderingen. Eén van die uitzonderingen betreft kleinhandelaars en kapperszaken in toeristische centra of badplaatsen. Zij mogen hun personeel op zondag laten werken, in de kerst- en paasvakanties, in de periode tussen begin mei en eind september en op 13 andere zondagen gedurende het hele jaar.

“Tot nu toe bestond er discussie over die 13 zondagen”, zegt De Maere. “De vraag was of die 13 zondagen golden per werkgever of per werknemer. Als ze per werknemer moesten geteld worden, kon de werkgever eigenlijk zijn personeel het hele jaar door op zondag laten werken. De FOD Werkgelegenheid had aangevoerd dat het aantal zondagen per werkgever moest geteld worden. Het hof van cassatie heeft nu die redenering overgenomen en een arrest in die zin geveld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER